Mijn nieuwsjes

Vrijdag, 1 juli 2022

Vrijdag, 1 juli 2022

A lot of time has gone by… met leuke en ook minder leuke peripetieën. Mijn goede voornemens om mijn loopconditie een duwke te geven werden gekortwiekt door een pijnlijke val op dinsdag, 17 mei, na een heerlijk loopke en eindsprintje op onze mooie Brugse vesten. Met een ernstig gekneusde knie tot gevolg… na radio- en echografie bleek dat gelukkig geen ligamenten gescheurd waren, maar wel een knots van een hematoom van 7 op 6 cm en veel oedeem.
Mijn been heeeel gezwollen, en de dagen erna blauw tot in mijn tenen… de eerste weken waren heel pijnlijk, soms leek het wel of 1000 naalden tegelijk door mijn huid priemden. Advies van de dokter: veel bewegen en hoogstand. Daardoor PC-tijd tot een minimum beperkt.
Vandaag, na 7 weken, nog altijd opzwellen van been en enkel…
Gisteren- en vanmorgen in alle vroegte een fikse zwembeurt, en dat lijkt een weldoend effect te hebben op de zwelling. Advies van de dokter: geduld hebben, het was een ernstige kneuzing. Maar gelukkig niets gebroken…

Wat is er allemaal gebeurd in die tijd? In a nutshell:

 • Solotentoonstelling Guy ‘A Boy on a Dolphin’ (Prachtige werken! Zo fier op Guy!).
  Bezoek na een etentje bij Wim & Annelies & ouders, een en al bewondering voor tentoonstelling en aansluitend NUCLEO-atelierbezoek en halte bij de altijd fraaie tekeningen van Penelope Deltour. Yves was meteen verliefd op de mooie duintekeningen…
 • Uitreiking goededoelen-cheque door onze vzw run4you aan vzw STAN & Klavervier.
 • Dag van de buren en drink
 • Maandelijkse vergadering Apple senioren
 • Viering met onze kroost verjaardag Ann & Yves in het altijd gezellige Ter Doest. Hartverwarmende dag met been bijna constant in hoogstand.
 • Hans helemaal alleen fietsend naar zijn vriend in Parma
 • Dicteewedstrijd t.g.v. 150ste verjaardag Willemsfonds (Ik eindigde derde. Blij!)
 • Assistentie TeJo-stand vrijwilligersbeurs
 • Knie-operatie Ilse
 • BBQ bij Ann & Hans…

Onze duizendpoot Wim nog altijd superactief bezig met van alles en nog wat… net het artikel ‘De Lieve Lust – Experten over seks, passie en begeerte‘ van de hand van  Hanne Vlogaert in het laatste nummer van ‘Feeling’ gelezen. En ook in de Knack zou iets verschenen zijn… to be continued.

zaterdag, 14 mei 2022

zaterdag, 14 mei 2022

Vorige week genoten van Holland… Middelburg, Het Veerse Meer. Het was herbronnend om er weer eens ‘uit’ te zijn… Twee sauna’s meegepikt om mijn spirit, na een heel drukke tijd, wat up te liften.
Gisteren nieuwjaarsreceptie & spaghettiavond van AC Sodibrug. Het was hartverwarmend om de Sodi-draad weer op te pakken en mijn goede voornemens om weer wat aan mijn conditie te doen wat aan te zwengelen… De drukte van de voorbije weken heeft de loopambities wat op de achtergrond verdreven. Vanaf volgende week staan een zwembeurt en een paar joggingsessies weer op het programma.

Deze namiddag staat permanentie in de Speelmanskapel op het programma… Iemand is plots uitgevallen door een sterfgeval en vanmiddag ben ik dus van dienst voor het onthaal van IMAGO,  een tentoonstelling in het kader van  de vijfjaarlijkse wedstrijd voor West-Vlaamse kunstenaars, ingericht door het Provinciaal Verbond van West-Vlaamse Willemsfondsafdelingen en thema afdeling Kunst-Wijs. Wegens corona werd de rondreizende tentoonstelling meerdere malen uitgesteld. Ook in Brugge was dit het geval… De eerste prijs ging naar Patricia Moeyaert, de 2de prijs was voor Hans Vandeweghe , 3de prijs Jo Vandeleene en 4de prijs Peter De Kock.
Benieuwd! Zien wat dit wordt.

Gisteren was ook de opening van Guy’s tentoonstelling, ‘A Boy on a Dophin’.
Dit staat op het programma voor 2morrow! Superbenieuwde moeder!

 

zaterdag, 30 april 2022

zaterdag, 30 april 2022

Drukke tijden achter de rug voor en tijdens onze loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme, gepaard gaande met de nodige stress, maar uiteindelijk kregen we stralend weer als bonus en verliep alles heel vlotjes (fotos op www.run4you.be/fotos). Er heerste een uitgelaten en postcorona blije sfeer onder de +/ 1000 lopers en dat straalde door op iedereen. Het werd even heel spannend toen de borstnummers niet op tijd geleverd werden net na het paasweekend… een slapeloze nacht met doemscenario’s van verloren gegane borstnummers en duizend lopers zonder startnummer… Maar uiteindelijk werden ze netjes geleverd op donderdagnamiddag, 21 april.

Familiaal: gezellig paasweekend bij ons Ann & Hans,  komende solotentoonstelling van Guy (start 13-14-15 & 22 mei, Glue headquarters, Dok-Noord 4E/205, Gent), vorige donderdag verjaardag Romi & herhaling toets aardrijkskunde met Yves, Steinerweek Ilse in Les Meilleroux, geboorte van Kasper Julius Slabbinck zoontje van Nicolas & Katrien.

 

 

zaterdag, 26 maart 2022

zaterdag, 26 maart 2022

Einde van een prachtige maartse lenteweek! Nogal drukke week met voorbereidselen van onze loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme die op zondag, 24 april doorgaat.
Nog veel to do’s!

Leuke verrassing gisteren… In de Krant van West-Vlaanderen lazen we dat Oxfam-Wereldwinkel Brugge 50 jaar bestaat. Tijdens een academische zitting werd teruggekeken op 50 jaar geschiedenis en werden 13 unieke affiches voorgesteld. Bekende Bruggelingen of van Brugge afkomstig poseerden voor de lens van fotografe Falke Knockaert. Elk van hen werd gelinkt aan een product van de wereldwinkel,  elke affiche werd ook voorzien van een leuke tagline.
En op één van de affiches ook onze Wim! Foto komt via onze buurvouw Leen, die een opstelling maakte voor de academische zitting met de affiche van Wim en de gelinkte producten. Leuk!

Benieuwd naar de affiches met o.a. burgemeester Dirk De fauw, Franky De Smet-Vandamme, Pieter Delanoye, Ignaas Devisch, Sam Louwyck, Ingeborg Sergeant,  Lara Taveirne, Raymond van het Groenewoud, Sarah Vandeursen, Lieven Verstraete.

Oxfam Wereldwinkel Brugge - 50 jaar

Oxfam Wereldwinkel Brugge 50 jaar – één van de 13 affiches – © Leen Dewilde

 

Zondag, 13 maart 2022

Zondag, 13 maart 2022

De ochtendstond heeft goud in de mond… ’s morgens vroeg eerst boeken Yves gedeponeerd in de hallen van het Stadhuis van Damme voor de boekenmarkt, die elke tweede zondag van de maand in Damme plaatsvindt. Het was een plotse, onverwachte opportuniteit die zich aanbood… eindelijk verhuisden enkele ingedommelde boeken – sedert de verhuis uit D’oede Schole – even van onze garage Damme-waarts.

Daarna onze terras en tuinmeubilair een flinke beurt gegeven… laat de lente en de zomer nu maar komen!

In de namiddag stond een namiddagje Sluis op het programma t.g.v. het Poëzieproject: ‘Ik worstel en kom boven’ dat in de kerk van Sint-Anna ter Muiden (Sluis) doorging (org. Het Open Dichthuis).

Na een leuke poëtische intro buiten van Rini Fenijn:
… Om te verlichten
ons op elkaar te richten
als het zou kunnen
de vrede te stichten
de pijn verdoven
met liederen
gedichten
We moeten geloven
elkaar het beloven
worstel
maar kom boven’

even gewacht buiten op de komst van Ann & Hans.

Na de verwelkoming door de minzame Jan Peter Kakebeeke, genoten van de poëtische ontboezemingen & muziek van André van der Veeke, Frederik Lucien de Laere, Juul Kortekaas, troubadour Peter Quaak, Johan Meesters, Tijs van Bragt, Tijl Damen en last but not least, dochterlief Ann Slabbinck.
Weerom fier, of course!

Deze zonnige dag wordt overschaduwd door de verschrikkelijke beelden die we dagelijks te zien krijgen van de invasie in Oekraïne door Rusland! Er wordt meedogenloos en nietsontziend gebombardeerd, duizenden vluchtelingen aan de Poolse grenzen… een afschuwelijke tijd voor de Oekraïners. Niet te geloven dat een dergelijke barbaarsheid vandaag nog mogelijk is. Imagine all the people living in harmony… is dat nu zo moeilijk?

Vrijdag 4 & zaterdag 5 maart 2022

Vrijdag 4 & zaterdag 5 maart 2022

Na een lekker ontbijt in ‘Le Relais du Marquis‘ een mooie natuurwandeling gemaakt in de omgeving van Ittre . Heel wat heesters staan reeds in bloei en we waren verwonderd om hier en daar tropische planten te ontwaren, zoals cipressen, palmbomen… Op het einde van de wandeling kwamen we aan het monument ‘Centre Géographique de Belgique’. Het dorp Ittre werd lange tijd beschouwd als het geografische centrum van België, een bijzonderheid die wordt gesymboliseerd door een monument bestaande uit molenstenen in het midden van het dorp. Maar de officiële geografische onderzoeken waren niettemin vergeten rekening te houden met de aanhechting van de Oostkantons aan België in 1919.
We merkten ook op dat nogal veel huizen voorzien zijn van alarmtoestellen en blijkbaar wordt ook nu en dan ingebroken in auto’s! Het is hier dus opletten geblazen.

’s Middags, een werklunch met de immer tätige businesswoman Annelies Bakker in Waterloo in het hippe restaurant ‘My Italian Friends‘ (Drève Richelle 9)… Mmm! Superrrrheerlijke  Italiaanse gastronomie daar.

Daarna wat gestruind in de shoppingstraat, terrasje gedaan genietend van de drukte en een lekkere cappuccino, en enkele monumenten bezocht.

Na een solo-zwemuurke op naar een gezellige gastronomische avond in ‘Estaminet à la Couronne’,  hoofdgerecht steak à l’os, overgoten met een Pic Saint-Loup l’Optimiste – Chemin des Rêves 2019… Nieuw voor mij: hier en daar een snuifje Fleur de Merlot – sel gastronomique aromatisé au vin – maakte het plaatje compleet.
Zalige plek en gastvrij en attent personeel.

Zaterdag, 5 maart 2022

De goedhartige ontbijtdame zorgde voor heel wat lekkers bij het ontbijt – zeer geapprecieerd door manlief!
Hoe ander personeel, een wereld van verschil kan maken…

En daarna na het uitchecken, op richting home, sweet home!

Dankjulliewel voor dit mooie verjaardagscadeau, lieve kinderen, het was een heerlijk weekendje uit!

Donderdag, 3 maart 2022

Donderdag, 3 maart 2022

Vanmiddag richting Ittre ‘Relais du Marquis‘ vertrokken om eindelijk te genieten van de Vivabox bon die we voor mijn verjaardag in pre-coronatijd van de kids gekregen hadden. Na een rit van +/ 1u15 aangekomen op onze bestemming. Na het vriendelijke onthaal, inchecken en uitladen van de valies een wandelingetje gemaakt in Ittre en een kijkje genomen in de ‘Eglise Saint-Remy’.

Op de website volgende info: ‘En entrant dans l’édifice, on ne peut qu’être surpris par la décoration picturale qui rappelle celle ornant jadis les anciennes églises romanes de France. Ainsi, on peut y lire de nombreuses citations de l’Évangile relatives à la Vierge Marie, à la mort et à la résurrection du Christ ainsi qu’aux Béatitudes.
Dans la partie supérieure de la nef centrale, des médaillons évoquent les 12 apôtres dont Judas, ce qui est étonnant et rarissime. Dans le fond de l’édifice, on peut voir un médaillon dédié à Saint François d’Assise et, enfin, au jubé, une dernière peinture représentant Saint Grégoire-le-Grand, promoteur du chant grégorien.’

Daarna, op aandringen van een hongerige Yves, op de Grand’Place, in restaurant Estaminet à la Couronne garnaalkroketten gedegusteerd… En aangemoedigd  door het warme en gastvrije personeel, meteen een tafeltje gereserveerd voor morgenavond.

Om 15.30 uur een zalig solo-zwemuurke in het aangename zwembad van het hotel. Er is in het hotel ook een groep aanwezig, ‘Syngenta , dat hier een event organiseert.

’s Avonds tête-à-tête met Yves in het hotel voor het ‘gastronomische’ menu…

zaterdag, 19 februari 2022

zaterdag, 19 februari 2022

Het was een mooie week!
Zondagnamiddag binnengewipt in de tentoonstelling ‘Flying Hammers and Dead Parrots’ (Bruthausgallery), na een lekker etentje op uitnodiging van ons Ann en Hans in de Paspartoe in Waregem… Blij dat we eens uitgebreid hebben kunnen bijpraten over alles en nog wat.
Maandag, kookdag,  hutsepot klaargemaakt… zo kregen de raapjes die we van de voorzitter van Tejo hadden meegekregen ook een heerlijke bestemming op onze smaakpapillen… de woensdag, TeJo-namiddag.
De donderdag sistersitting in Gentbrugge, op vraag van onze Guy en Ilse voor wie ’s avonds de nieuwe tentoonstelling van Rinus Van de Velde ‘Inner Travels‘ in de Bozar op het programma stond.
We hadden een cadeautje mee voor Nikki haar verjaardag; zoals door haar gevraagd: een doos met kleine verrassingscadeautjes die in de smaak vielen, waaronder ook een zwarte pruik. Daarna nog wat assistentie bij de herhaling van haar les rond gesteenten voor de toets van de dag erop. Heb zelf ook veel bijgeleerd (stollings-, magmatische, metamorfe, sedimentaire gesteenten… veldspaat, kwarts, kristal, erosie, etc.).
Daarna stond een trip naar het schooltoneel op het programma: ‘De koning van Katoren’ (naar het boek van Jan Terlouw). Was onder de indruk van de acteerkunst en prestaties van de leerlingen, waaronder ook onze Romi.

zaterdag, 12 februari 2022

zaterdag, 12 februari 2022

De vergadering ter voorbereiding van onze loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme (24 april 2022) kon niet doorgaan. Enkele leden van het organisatiecomité konden er niet bij zijn… Luc was positief getest op corona en Pieter was nog in quarantaine. Maar uitstel is geen afstel en de vergadering gaat nu maandag door in een veilige omgeving.

Ondertussen zijn we in code oranje beland met nieuwe versoepelingen. In een nutshell heeft het overlegcomité het volgende beslist: telewerk is niet langer verplicht, mondmaskers worden afgeschaft voor kinderen in de lagere school, sluitingsuur vervalt in de horeca, voor nachtwinkels geen vervroegd sluitingsuur meer en het nachtleven mag weer open aan een capaciteit van 70 procent. Alle publieke evenementen binnen en buiten zijn toegelaten, met een capaciteit van 200 personen. Dat aantal kan omhoog, mits goede ventilatie. Het Covid Safe Ticket blijft er verplicht. Ook de reis­regels veranderen: het onderscheid tussen ­Europese en niet-Europese landen verdwijnt. Niet-gevaccineerden moeten zich wel altijd laten testen. We mogen ook weer met meer dan 6 personen aan tafel… Gisteren kreeg ik van Tony van onze loopclub een gezellige eetfestijnfoto uit pre-coronatijden in Den Heksestoel (Heuvelland)… hopelijk kunnen we straks weer ongehinderd tafelen zonder veel voorzorgsmaatregelen.
De Heksestoel (Heuvelland)

Voor de zestiende dag op rij demonstreren truckers in het centrum van de Canadese hoofdstad Ottawa. Aanleiding van het protest was de in januari ingevoerde vaccinatieplicht voor truckers die uit de VS terugkeren… Toen we gisteren richting Knokke-Heist reden heb ik hier en daar duo’s van wapperende vlaggen van het Vlaams Blok en Canada ontwaard en eenzelfde golf ‘vrijheidskonvooien’ dreigt nu vanuit Parijs richting Brussel. Hopelijk blijft het protest vreedzaam morgen zonder veel heibel.

Het zijn sowieso onzekere tijden met inflatie en veel ontevreden mensen… steeds meer landen & wereldleiders vrezen nu ook een Russische inval in Oekraïne, 130.000 manschappen staan paraat aan de grenzen. Volgens Rusland een drukkingsmiddel tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. Aan personeelsleden en landgenoten uit westerse landen werd gevraagd Oekraïne meteen te verlaten.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel… gisteren kwam onze Wim op Radio 1 voor een gezellige babbel van een uurke rond ‘Valentijn’ met Kobe Ilsen in het programma ‘Weet ik veel‘. Heb het laatste stuk achteraf moeten ‘herbeluisteren’ omdat een Zoommeeting waarvoor ik moest inloggen om 13.45 uur op het programma stond… en samen met ons Ann & Hans is een bezoekje gepland aan de tentoonstelling ‘Dead Parrots & Flying Hammers‘ Bruthausgallery (Waregem).
Benieuwd naar de creaties van onze Guy & Joost Pauwaert.

 

 

 

zaterdag, 5 februari 2022

zaterdag, 5 februari 2022

Op de site van Het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNRIC) lees ik:
De omikronvariant van het coronavirus, die in 128 landen dominant is, zou tegen maart 60% van de Europeanen kunnen besmetten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie schat het risico van omikron nog als “zeer hoog” in, maar zegt wel dat het einde van de pandemie in de Europese regio wellicht in zicht is. Sinds de uitbraak van omikron zijn wereldwijd meer dan 80 miljoen COVID-19-besmettingen vastgesteld. Volgens WHO kostte COVID-19 in de week van 17 januari elke 12 seconden aan een persoon het leven.
De landen die in november en december 2021 een stijging van het aantal omikrongevallen kenden, zitten nu in een afname van het aantal gevallen of beginnen een daling te zien’.

Hopelijk is het einde van de pandemie in zicht…

Bron: https://www.coronaviruscovid19.be/coronavirus-cijfers

Ondertussen blijven we voorzichtig en nemen we geen onnodige risico’s.

Zondagnamiddag gezellig thuis bijpraten en nieuwjaren met neef Nicolas & Katrien & Briekje… Briekje – ondertussen +/ 2 jaar – druk in de weer met het onder handen nemen van de box autootjes waar onze Wim – met zijn ellenlange klassementjes – destijds uren geboeid mee kon bezig zijn.

Vorige week terug eens gaan joggen de zondag langs onze mooie Brugse vesten en de dinsdag in Bloso. Het was herbronnend om weer eens in het Sodi-bad te duiken en wat bij te praten.

Volgende week eerste vergadering van het jaar ‘in levende lijve’ ter voorbereiding van onze loopwedstrijd ‘Damme-Brugge-Damme‘. Momenteel beperken we ons tot voorinschrijvingen… daginschrijvingen zijn voorlopig uitgesloten, gezien de pandemie. We tellen ondertussen al 182 voorinschrijvingen, een goed begin.

Mooie voorjaarsdag vandaag, le soleil brille! Het wordt een mooi weekend.