Mijn nieuwsjes

maandag, 25 maart 2024

maandag, 25 maart 2024

’s Ochtends een mooie wandeling gemaakt met manlief langs de branding in het idyllische Zeebrugge. Onze nieuwsgierigheid werd gewekt door een intrigerende constructie die langs de kustlijn stond… een mysterie waar we intens over speculeerden tijdens onze wandeling (tunnels voor zandopspuitingen?;  doorgang kabels windmolens?, speeltuin in opbouw bij de zich vormende duin?).
Het bleek later te gaan om het kunstwerk in opbouw ‘Star of the Sea‘, gecreëerd door de Britse kunstenaar Ivan Morison, als onderdeel van de indrukwekkende samenwerking tussen de Triënnale Brugge 2024 en de Triënnale Beaufort.

Het is verbazingwekkend hoe kunst ons uitnodigt tot interpretatie en ons verbindt met onze omgeving op manieren die we nooit hadden verwacht.

Star of the Sea (in constructie) - 25 maart 2024

Boys don’t cry‘, artikel van 18 maart en gelezen en beluisterd op Radio 1 Select, waarin Wim zijn mening geeft over onderstaande feiten:
‘Mannen gaan minder naar de psycholoog door biologische factoren, maar ook omdat de maatschappij hen nog altijd verhindert zich “zwak” te tonen. Dat zegt Wim Slabbinck in ‘Zijn er nog vragen?’
‘In de geestelijke gezondheidszorg gaapt een genderkloof. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Sinds 1 september 2021 kost naar de psycholoog gaan gevoelig minder, en daardoor vonden al 300.000 mensen de weg naar goedkope psychotherapie. Opvallend wel: 65 procent van die patiënten is vrouw.’

 

 

 

 

Dinsdag, 19 maart 2024

Dinsdag, 19 maart 2024

Boeiende lezing bijgewoond van psychotherapeute Diane Ruthgeerts, psychotherapeute over narcisme en auteur van het boek: Geboeid door narcisme, mythe en masker  (org. Actueel Denken en Leven, Brugge).
Nota mbt de titel: Zowel de auteur is geboeid door het onderwerp, maar wie met een narcist leeft is ook letterlijk ‘geboeid’…
We kwamen meer te weten over de narcistische dynamiek, de symptomen van de narcist: intellectuele superioriteitsdrang, opblaasgedrag, dominant, speelt de reddende engel in nood & moraalridder, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen en wederkerigheid. Onderliggend aan die symptomen is de instabiele basis, gestoorde eigenliefde, angst, onzekerheid, gebrek aan vitaliteit… die gevoelens zijn voor hem/haar niet gewild en daardoor draagt hij die gevoelens over op anderen.
Hij moet geapplaudisseerd, bewonderd en bevestigd worden… indien niet dan word je afgestoten (afkeurende blikken, stilte tijdens dagen en weken, minachtende woorden, na overdreven charme komt woede en narcistische razernij soms uit het niets). Partner of kind worden steeds meer gedwongen in een onderpositie… voor hem/haar geldt: ik boven, jij eronder.
Normale communicatie is niet mogelijk. Zijn prooien zijn meestal heel empathische vrouwen of mannen. Narcisten willen zich de eigenschappen van de andere eigen maken, als dit niet lukt dan maakt hij de andere kapot, het slachtoffer komt in een draaikolk terecht. Zodra het vertrouwen is gewonnen, na de ‘roze wolk’ fase, wordt het een heen en weer gezeul tussen aantrekken en afstoten, wat heel verwarrend is voor het slachtoffer. Uiteindelijk wordt redelijke communicatie onmogelijk. Van een narcist krijg je nooit een gemeende sorry. Het slachtoffer van een narcist geraakt geïsoleerd door manipulaties die leiden naar sociale isolatie, ze zitten vast in zijn/haar web, proberen zich aan te passen, lopen op eieren. Het slachtoffer voelt alles wat de narcist voor zichzelf verdooft…
De eerste stap naar verbetering is de rode draad en de stoornissen door de destructieve relatie inzien… slachtoffers worden gegijzeld (Stockholmsyndroom). De tweede stap: inzien wat het meest traumatische is en wat er bij u van binnen gebeurt… je kan beslissen om erin mee te gaan, je emotioneel af te blokken en via coaching eventueel tot goede inzichten komen zodat je de wonden kan afdekken… soms is psychotherapie nodig als de diepe wonden niet goed werden ontsmet.

‘Zelf denken en samen leven’, vond ik een mooie verwoording voor het blijven samenleven met een narcist.

We kregen nog een nuttige link mee: https://verdwenenzelf.org/

 

zondag, 17 maart 2024

zondag, 17 maart 2024

Vandaag quality time met ons Ann terwijl Hans zich bergop, bergaf op de fiets zat af te peigeren in Italië… voor het 201km lange racefiets-event de ‘Randonnée delle Valli Parmensi’, die Hans helemaal heeft weten uit te fietsen! Chapeau, il faut le faire!

Ann en ik hebben in de namiddag zalig kunnen kuieren in de vele sfeervolle winkeltjes van Sluis… heerlijk! ’s Avonds met z’n drieën genoten van de lekkere fondueschotel at home!

 

 

 

Vrijdag, 8 maart 2024

Vrijdag, 8 maart 2024

Een bruisende en mooie lentedag!

In de namiddag de maandelijkse vergadering van de Apple Senioren Brugge en tijdens de pauze ribbedebie richting Sint-Lodewijkscollege (Magdalenastraat, Brugge) voor assistentie & praktische voorbereiding van de TEJO-Brugge quiz (55 quizteams, +/ 220 pax, ingeschreven!).

Tijdens de quiz was ik verantwoordelijk voor de input op de laptop van de uitslagen. Dit alles lukte vlot en prima, mede dankzij ons efficiënt vierkoppig verbeterteam dat de juiste en foute antwoorden in een recordtempo wist te registreren. Ik slaakte een grote ‘oefff’ van verlichting toen de uitslagen richting de quizmaster konden gemaild worden… all is well that ends well!

Het was inspirerend om te zien hoe alle TEJO-vrijwilligers precies wisten wat van hen verwacht werd en zo hun taken stipt & nauwgezet uitvoerden.
Weerom een bewijs dat een goed voorbereid & georganiseerd team bergen kan verzetten 😊!

Een welgemeende proficiat t.a.v. het organisatiecomité!

 

 

Vrijdag, 2 maart 2024

Vrijdag, 2 maart 2024

Twee fijne dagen in het Gentse…
Vanmiddag een aangename bijpraatlunch met Wim in het gezellige Osteria Delicati en daarna afgezakt naar Guy & Ilse en de kids, waar Guy in een mum van tijd vijf lekkere appelcakes bereidde voor na de toneelvoorstelling van de 10B-klas van de Steinerschool Gent ’s avonds.
Ondertussen is Lucky al meer maatjes met poes Louise. Zoals gewoonlijk had ik voor beiden een stukje gerookte zalm bij. Meestal wacht Lucky geduldig af tot Louise verzadigd is… en als Louise dan eindelijk genoeg heeft, dan stort Lucky zich gretig en vlug op haar/zijn restjes.

‘Seasons of Love’, in een regie van Brigitte De Sloover en Josefien Buyck.

In de mooi geïllustreerde brochure die we toegestopt kregen, lezen we in ‘Regie aan het woord – Brigitte De Sloover’:
‘Weinig tonelen benaderen de leefwereld van een tiendeklasser zo dicht als deze ‘Seasons of Love’. Je weg vinden in de wereld doorheen alles wat op je afkomt van buitenaf, het is niet niks. De digitale wereld neemt veel weg van de schoonheid van literatuur en beheerst het sociale leven (getuige de gsm’s onder mijn tafel).
Op elke straathoek is verleiding. Er is oorlog, onverdraagzaamheid en doorheen dat alles is er ook het zoeken naar vriendschap, naar liefde. Het verhaal van Romeo en Julia is van alle tijden: ondanks hindernissen van taal, geloof, ras en afkomst zijn we op zoek naar die liefde die alles verdraagt, die schoon en goed en waar is. Daarover gaat dit toneel. Geniet ervan.’

Blij dat we dit vanop de eerste rij hebben mogen meemaken… Onze kleindochter Romi, zorgde als Liesbet, de poetsvrouw en moederfiguur voor Sarah, met haar leuke outfit en aangepaste mimiek voor een fijne humoristische toets… Ook in haar rol als Carole wist ze ons te ontroeren.
Het zal niet eenvoudig geweest zijn om dit allemaal tot een goed en schitterend einde te brengen… onder de indruk van de goede onderlinge coördinatie en teamspirit, de vliegensvlugge wisselende decors, en zoveel megabruisend talent in die klas!

Seasons of Love where every heatbeat writes its own story…

 

 

 

zondag, 25 februari 2024

zondag, 25 februari 2024

Altijd verrassend, inventief, vernieuwend! Genoten van de originele voorstelling van de nieuwe poëziebundel ‘Andere Richtingen’ van dichter-performer Frederik Lucien De Laere in Snuffel hostel… en daarna een reis doorheen negen eeuwen ziekenzorg binnen de muren van het volledig vernieuwde museum Sint-Janshospitaal. Prachtige realisatie. Een echte aanrader.

Het was een mooie dag samen met ons Ann & Hans.

 

 

Dinsdag, 20 februari 2024

Dinsdag, 20 februari 2024

Grensverleggende presentatie bijgewoond door Ben Hendrickx en Michiel Vandendriessche van Raccoons over generatieve AI, met dank aan Actueel Denken en Leven voor het organiseren van dit inspirerende event. Van Obama die ons in het Nederlands toespreekt tot andere fascinerende toepassingen…

Welke toekomst en welke ethisch verantwoorde AI-toepassingen willen we? Boeiend!

 

woensdag, 8 – vrijdag, 9 februari 2024

woensdag, 8 – vrijdag, 9 februari 2024

De woensdagnamiddag, TEJO onthaal; de donderdagnamiddag, bezoek tandarts, leesclub;  de vrijdag maandelijkse vergadering van de Apple-senioren.

Donderdag, 8 februari 2024

Na een ijlbezoek aan de tandarts om de losgeraakte brug terug vast te zetten trokken we richting De Brug voor onze meeting met de leesclub (org. Willemsfonds).

Onderwerp: ‘De stem van Tamar’ van David Grossman

Altijd een inspanning voor mij om een lijvig non-fictieboek te lezen… maar ik legde me op om het boek te ‘verslinden’ in een week tijd.  Het bracht me veel bij over het leven in Jeruzalem… de vele erin beschreven pleintjes en straten heb ik virtueel bezocht via Google Earth. Het verhaal van Tamar en haar zoektocht naar haar broer Sjaj wist me wel te boeien. Aanvankelijk leek het verhaal nogal chaotisch met Asaf en de hond Dina, maar naarmate de bladzijden vorderden kon ik me goed inleven in de problematiek en mee met Tamar, stilletjes aan infiltreren in het milieu van jonge kunstzinnige drugsverslaafden en daklozen in de greep van de genadeloze bloedzuiger Pesach. Ook de bijzondere persoonlijkheid van de non Theodora, die, ondanks haar isolatie in de toren, een zinvol leven leidde, zich verschillende talen eigen maakte en correspondeerde wereldwijd was inspirerend. Een boek dat iedere adolescent zou moeten lezen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag, 6 februari 2020

dinsdag, 6 februari 2020

Vanmorgen een bezoekje gebracht aan mijn ex-collega vrijwilligster bij TEJO, Anne Mie. Het was leuk om de draad weer eens op te nemen… de wereld staat niet stil en voor haar zijn er grote veranderingen op til.

In de namiddag een boeiende en interessante voordracht bijgewoond: ‘De ziel van Amerika. Presidentsverkiezingen in de verdeelde Verenigde Staten‘, gebracht door VRT journalist Thomas De Graeve (org. Actueel Denken en Leven, Brugge).

Wat ik er vooral uit onthoud is de enorme rol van social media en commerciële zenders op het kiesgedrag van de Amerikanen. De gedeelde realiteit gaat verloren en mensen belanden meer en meer in een eigen bubbel, waardoor ze constant via algoritmes belaagd worden door soms eenzijdige, opjuttende info en op die manier onbewust gebrainwasht worden…

En om de dag mooi af te sluiten en dit allemaal te laten bezinken en te laten rouleren… nog een deugddoend loopke gedaan van 5,6 km in Bloso met de loopvriendinnen… Dankbaar voor deze gevulde, maar mooie dag.

maandag, 5 februari 2024

maandag, 5 februari 2024

Maandag was een ware reis door tijd en emotie…
’s Morgens hadden we afgesproken met Stephen, de echtgenoot van mijn betreurde nicht, Edith, uit Edinburg, in het pittoreske Knokke. Terwijl we wandelden door de desolate straten en zeedijk, praatten we bij en alsof de tijd stilstond, genoten we vervolgens van een heerlijke maaltijd in het aangename en sfeervolle restaurant Olivier, waar de gesprekken net zo smaakvol waren als het eten zelf.

Het hoogtepunt van die dag kwam in de vorm van een kostbaar geschenk, een geschenk doordrenkt met liefde en herinneringen aan mijn nicht Edith, die niet langer bij ons is na een onverslaanbare strijd tegen de genadeloze ziekte PSP. Stephen bracht een prachtige quilt mee, een meesterwerk, ooit gecreëerd door Edith. Vorig jaar hadden we al het prachtige boek ‘Works of Heart’ gekregen dat Stephen had samengesteld als eerbetoon aan Ediths talent en nalatenschap.

De quilt met de prachtige zeetinten en strandhuisjes, een van onze favorieten, zal voor altijd een symbool zijn van de liefde, veerkracht en creativiteit van Edith. Voorlopig rust de quilt op ons logeerbed boven… maar ooit siert en fleurt die misschien, bij een van de volgende generaties, nog een muur op.

It was a nice day!

 

Enkele snapshots van pagina’s uit ‘Works of Heart’: