Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika o.l.v. Kassie de Waal (†) (17 juli – 1 augustus 2005)

(in constructie)

Onderstaand verslag is heel summier, gewoon omdat mijn telegramstijlnota’s maar niet verwerkt geraakten. De schrijfsels zijn voor mij een houvast om de afbrokkeling van de herinneringen, wat nu eenmaal gepaard gaat met het voorbij glijden van de tijd, wat tegen te gaan. Reizen met de camper middenin een majestueuze natuur en bergen – die soms in lichterlaaie stond – was een heus avontuur. We hadden tot tweemaal toe ook af te rekenen met pech… maar Kassie, die ons ondertussen helaas ontvallen is, wist met zijn crew wonderwel te improviseren zodat wij er geen al te grote hinder van ondervonden.

Klik hier voor sfeerbeelden van deze prachtige reis

zaterdag, 16 juli 2005 (Amsterdam – Johannesburg)

Na een rimpelloze vlucht landen we in Johannesburg. In de luchthaven wacht ons een lieve Hollandse dame op. Mijn ogen scannen voorzichtig de mensen af die onze groep zullen vormen, het is altijd boeiend om achteraf je eerste indruk af te toetsen aan de realiteit. Op het eerste zicht is de groep heel heterogeen, jong en ouder, klassiek of hip gekleed, maar één trek hebben ze allemaal gemeen: allemaal Hollanders, we are the only Belgians! Nog één passagier ontbreekt. Na een tijdje wordt het duidelijk dat de afwezige niet meer zal komen opdagen. Nog wat geld uit de bankautomaat gepind en dan allemaal het busje in. Plaatsgenomen naast een vriendelijke atletisch gebouwde man, die luisterde naar de naam ‘Albert’, richting ‘Hotel Birchwood’. De straten zien er vrij Westers uit. Aangezien ik niet veel tijd gehad heb om deze reis degelijk voor te bereiden ben ik totaal verrast dat het hier zo koud is. Mamamia! En mijn valies zit vol luchtige zomerkledij. Voor de koudkleum die ik ben vrees ik het ergste voor de komende nachten in de tent.
We krijgen een nette bungalow toegewezen en na een verkwikkend warm bad (om toch wat warmer te krijgen) duiken we het bed in.

zondag, 17 juli 2005 (Johannesburg naar Nelspruit)

Na een goede nachtrust en een heerlijk zelf gezet kopje koffie, joggingschoenen en joggingoutfit aangetrokken en de omgeving al lopend verkend. De hemel is blauw en er is geen wolkje te bespeuren, de prille ochtendlucht geurt heerlijk en ik voel dat het een heerlijke vakantie zal worden.
Birchwood Hotel zou een uitstekende locatie zijn voor een congres: luchthaven in de dichte buurt, mooie vergaderaccommodatie voor up to 800 delegates en overal Internetverbinding… mijmer ik even, nog met werkassociaties in het hoofd. Na een heerlijke douche trekken Yves en ik samen naar de ontbijtruimte, de tafels zijn mooi gedekt, we nemen plaats aan een ronde tafel, ontbijten lekker en maken verder kennis met de groep.

Na het uitchecken merken we al direct de ‘’ op. Kassie de Waal, onze reisleider, komt ons tegemoet. Bij de eerste blik ben ik al gerustgesteld. Hij heeft een imposante, joviale en innemende persoonlijkheid en zijn Zuid-Afrikaans accent is vol zon en klinkt heerlijk. Joop en Albert kennen hem blijkbaar al van een vorige reis en het wordt een hartelijk weerzien en ze duiken meteen in zijn uitnodigende warme armen. In de bus heeft Kassie een verrassing klaar. Nikki is blijkbaar jarig vandaag en die krijgt meteen een mooie pluchen luipaard. En dan vertrekken we. Ik had me de wegen in Zuid-Afrika helemaal anders voorgesteld, het wegverkeer is heel goed geregeld en Westers.

Het is de bedoeling dat we eerst Soweto bezoeken. Soweto staat voor South Western Township. Kassie meldt dat we hier ‘the good, the bad and the ugly’ zullen te zien krijgen. Even later stopt de bus om S’Nothile, onze gids op te pikken. S’Nothile is een Zulunaam, het betekent ‘we are rich’. Onze gids vertelt honderduit over Soweto, de zwarte voorstad van Johannesburg. Hier legde het African National Congress (ANC) de basis voor de machtsomwenteling die uiteindelijk in 1994 een einde maakte aan het berucht apartheidsregime. Hier wonen ongeveer 4,5 miljoen mensen, Soweto bestaat uit verschillende ‘townships’ en is immens groot. Je vindt er krottenwijken, supervilla’s en kleine eengezinswoningen. Ten tijde van de apartheid is Soweto een broednest van verzet geweest tegen het racistische en onrechtvaardige regime. 16 juni 1976 was een zwarte dag in de geschiedenis van Zuid-Afrika: een vreedzame protestbetoging van scholieren in Soweto ontaardde in een bloedbad waarbij naar schatting duizend doden vielen. Tussendoor maken we met verwondering kennis met het kruidige humortaaltje van Kassie. De mensen hebben hier ook een aparte vingercodetaal om aan de taxi’s te kennen te geven waar ze moeten zijn (codes voor Johannesburg, Orangetown, surroundings of crossroads).
We bezoeken de vermaarde kerk ‘Regina Mundi’, ons bekend vanuit de tijd van de apartheid, met plaats voor 2500 mensen en waar ten tijde van de apartheid zo’n 6000 meetings werden gehouden. Er is net een eredienst aan de gang. Het gaat er hartelijk aan toe, de mensen zingen en wiegen mee met de muziek.
In Soweto bezoeken en bekijken we nog het huis van de twee Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Desmond Tutu en het Hector Pietersen’s Memorial ‘to honour the youth who gave their lives in the struggle for freedom and democracy’. Een heerlijke lunch volgt bij Wandy’s en we nemen afscheid van onze gids die nog een mooie Afrikaanse song voor ons zingt.

Daarna gaat de reis verder naar Pretoria waar we een bezoek brengen aan het Voortrekkersmonument. We nemen plaats op het grasperk waar Kassie ons wat uitleg geeft. Het monument, dat 1 miljoen Rand gekost heeft, werd opgericht ter nagedachtenis van de Voortrekkers, die de Engelse Kaapkolonie tussen 1835 en 1854 verlieten en de binnenlanden van Zuid-Afrika introkken. Het monument werd ontworpen door Gerard Moerdijk, die het idee had om een monument te ontwerpen, ‘dat duizend jaar blijft staan en de geschiedenis en de betekenis van de Grote Trek voor zijn afstammelingen beschrijft’. Het monument kan bijna vanuit heel Pretoria gezien worden, omdat het op een heuvel ligt.

De rit slingert verder doorheen de Mpumalanga Scenic Route, een schitterend parcours met onvergetelijke panorama’s. Hier bevindt zich één van de meest spectaculaire natuurwonderen van Zuid-Afrika, de Blyde River Canyon. De Blyde Rivier heeft een kloof van vele honderden meters diep uitgesleten in het berglandschap, dat de overgang vormt van de hoogvlakte van centraal Zuid-Afrika naar de laagvlakte van het Krugerpark. Vanaf diverse uitzichtspunten met prachtige namen, zoals ‘God’s Window’, een grandioos uitzicht.
Rustpunt te midden van dit natuurgeweld: het gerestaureerde goudzoekersstadje ‘Pilgrim’s Rest’, waar het leven sinds het begin van de 20ste eeuw lijkt te hebben stilgestaan. We overnachten in Camping Arcadia. We hebben er een eigen toilet en douche en kregen een lekker maal achter de kiezen.

maandag, 18 juli 2005 (naar Nelspruit)

Bezoek aan een glasmarkt. De reis gaat verder richting Barberton. In dit oude mijnstadje maken we een wandelexcursie en rijden dan verder naar Nelspruit, de hoofdstad van de Mpumalanga provincie, wat betekent ‘land van de rijzende zon’.

dinsdag,19 juli 2005 (Nelspruit – Mlilwane NR)

Bezoek Swazimarkt en een kaarsfabriek. ’s Avonds komen er dansers naar ons kampement, die bij het knapperende kampvuur hun tradities en dansen aan ons kenbaar maken. Yves en ik krijgen een supermooie hut togewezen.

woensdag, 20 juli 2005 (Mlilwane NR – Malolotja NR)

Vandaag leidt de reis naar het zelfstandig koninkrijkje Swaziland. Het duurt even voor we alle stempels te pakken krijgen en het land in kunnen. We bezoeken een cultureel park en maken kennis met de Swazicultuur en dansen. We vervolgen onze rit door een prachtig, steeds bergachtiger landschap naar het Malolotja National Park.

donderdag, 21 juli 2005 (Malolotja NR – Skukuza)

Het wordt een boeiende tijd in het Krügerpark waar we de ‘Big Five’ zullen spotten. Op een oppervlakte half zo groot als Nederland leven vrijwel alle diersoorten die Afrika rijk is. De komende vier dagen zullen we in het Krugerpark verblijven en het park van noord naar zuid verkennen. We maken diverse safari’s mee en maken op allerlei manieren kennis met een fascinerende wildlife world:
vrijdag, 22 juli 2005 (Skukuza – Satarra) – grote roofdieren worden gespot. Leeuwen, luipaarden en cheetah’s laten zich niet zo vaak zien, des te groter is de voldoening als het lukt.
zaterdag, 23 juli 2005 (Satara – Letaba)
zondag, 24 juli 2005 (Letaba – Punda Maria)

Foto’s in overvloed op: https://goo.gl/photos/kLCLV1D7dRjuMuSa7

maandag, 25 juli 2005 (Punda Maria – Messina)

Een lange trip naar Messina, net onder de grens met Zimbabwe.

dinsdag, 26 juli 2005 (Messina – Ellisras)

Mooie tocht tussen de bushvelden omringd door platte bergen, vergelijkbaar met de Tafelberg bij Kaapstad.

woensdag, 25 juli 2005 – vrijdag, 29 juli 2005 (Ellisras – Hwange NP)

Onderweg stoppen we bij verschillende dorpjes en markten. We brengen een hele tijd door in het prachtige ongerepte park Hwange (op de grens met Botswana). We spotten heel veel wilde dieren en worden overweldigd door de pracht van de natuur en de sierlijk bewegende giraffen en grote kuddes olifanten, die bij de ‘waterholes’ verkoeling zoeken. Raar… de vele groepen olifanten stormen op precies hetzelfde moment naar het water vanuit verschillende uithoeken, precies alsof ze antennes in hun hoofd hebben die hen hiertoe op hetzelfde moment aangepord hebben. Vroeger was het Hwange-gebied het thuisland van de San bosjesmannen. Ik vond het park veel authentieker dan het Krügerpark, vooral onder de indruk van de kuddes olifanten (foto’s eveneens via dezelfde googlelink).

zaterdag, 30 juli 2005 – zondag, 31 juli 2005 (Hwange NP – Victoria Falls)

Na een mooie rit, komen we aan in Victoria Falls. Het was ’s morgens na het ontwaken heel leuk joggen met het gedruis van de klaterende watervallen op de achtergrond. Na het bushontbijt is er gelegenheid om de omgeving te verkennen. We bewonderen de imposante watervallen, waar met enorm geweld miljoenen liters water per seconde over een breedte van 1,7km 100m naar beneden donderen in de Boiling Pot. Prachtige regenbogen ontvouwen zich in de opstuivende waternevel.

Ik krijg de kans om de watervallen ook vanuit een helikopter te bewonderen… Wow!
Het kolkende water baant zich een weg tussen de rotsblokken en waaghalzen vermaken zich met ‘bungee-jumps’ boven de Zambesi Rivier.

In de namiddag maken we dan ook nog een mooie tocht op de Zambesi.

maandag, 1 augustus 2005 (Victoria Falls – Johannesburg)

dinsdag, 2 augustus 2005 (Johannesburg-Amsterdam)

Hieronder nog wat flarden van mijn nota’s van destijds (ankertjes om de herinneringen in mijn brein wat levendig te houden):

Masvingo (koepeldak (zon 1 x jaar op 16 december) – gnoes, buffelkop, ossenwagens – prachtig uitzicht op Pretoria
aan Paul Kruger monument gestopt
Rondje op kerkplein (oude raadszaal, postkantoor)
Vandaar naar camping Arcadia (luxe, eigen toilet en douche, lekker gegeten)
Panoramische canyon
Snelle stop parlementsgebouwen Hondspruit, antraciethopen, 92% land’s antraciet, 127.000km (rookwolk daar, veldbranden, antraciet voorbrand en blokbrand)
Cappuccino gedronken buiten
Middelburg (oorlog, 2000 vrouwen en kinderen overleden, concentratiekampen)
Belfast (stoomtreinen), Mimosa, Eucalyptustak
Dalstrom (Nl) (matige winter) (doemens, Hollanders gevestigd, ’s wereld mooiste tulpen worden gekweekt in Dalstrom, Argobouro oorlog (mensen werden naar concentratiekampen gestuurd), boeren, 1902- oorlog stopt.
Leidenburg (middageten onder jacarandaboom bij Vrouwke) – terwijl Kassie aankopen gedaan
Grote mijn
We kopen mandarijnen
Safaripark
Afslag naar Pelgrim’s Rest ‘(klein mijndorpje)
Blijde Rivier Canyon (overnachten) (extra dekens, koud)
Vertrek rookbank (drie rondabels) (1500 m)
Jan koopt zitbank,
Bezoek Spoelgaten (twee rivieren, Blijde en Treurrivier) (Burke’s Luck) – goud ontdekt, grond verkocht aan regering
God’s Window
Barberton – bezoek museum
Badplaas – Swaziland
Panne – 1 moertje tekort – overnachting  Aventura, ronde huisjes – Kassie zorgt voor tandenborstels en tandpasta
Swaziland (kaarsfabriek, glasfabriek)
Buspecht – taxi’s – grens – stempeltje
Bagage op ander voertuig – Pascal bij bus om te repareren (die avond in prachtige ‘hut’ geslapen, dansen, cultuur)
Nelspruit (Kassie met Jimmy naar Nelspruit dokter; Kassie doorgevlogen naar Johannesburg)
Opgehaald door Solitair (Krügerpark) – Marius kamp opgezet
Aankoop plastic messen, glazen, bekers, etc.
Volgende ochtend = volle dag met Solitair in Krügerpark
Overnachten in Letaba
Overnachten in Punda Maria
Messine
pech (paraffine; injectoren), met taxi’s naar de grens, andere bus aan de grens van Zimbabwe (smeergeldtoestanden)
Pascal en monteur repareren bus
Eten naast de grens, snel gereden
Eigen diesel getankt, frisdrank gekocht, doorgereden naar ruïnes van Great Zimbabwe
Kassie achtergelaten aan hek, storm, schreeuwpartij
Hotel = lekker avondeten
3 mensen slapen in warm huisje
Volgende ochtend, bus bij ons
Om 9.00 uur verzamelen, koffie, telefoon, traantjes
Matopos = zwart huisbezoek onder weg
Buluwayo (na betaling 1200 US$ mogen we binnen; geen douche – eigen toilet en douche opgezet) – gewassen aan de kraan
Ontbijt – wandeling tussen de bergen
Robert is jarig – op markt cadeau gekocht
Hwange (wandeling 16.00 uur)
Avond rond kampvuur met muziek van de Swazi’s
Bezoek 2 meiden (!)
5.30 uur opstaan – terreinwagens ochtend- en namiddag met ‘Pala’
Harde woorden rond onze hoofden – alles komt goed
Yves schaakt en wint 2x
Victoria Falls – Hwange antracietmijnen