Dinsdag, 19 maart 2024

Dinsdag, 19 maart 2024

Boeiende lezing bijgewoond van psychotherapeute Diane Ruthgeerts, psychotherapeute over narcisme en auteur van het boek: Geboeid door narcisme, mythe en masker  (org. Actueel Denken en Leven, Brugge).
Nota mbt de titel: Zowel de auteur is geboeid door het onderwerp, maar wie met een narcist leeft is ook letterlijk ‘geboeid’…
We kwamen meer te weten over de narcistische dynamiek, de symptomen van de narcist: intellectuele superioriteitsdrang, opblaasgedrag, dominant, speelt de reddende engel in nood & moraalridder, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen en wederkerigheid. Onderliggend aan die symptomen is de instabiele basis, gestoorde eigenliefde, angst, onzekerheid, gebrek aan vitaliteit… die gevoelens zijn voor hem/haar niet gewild en daardoor draagt hij die gevoelens over op anderen.
Hij moet geapplaudisseerd, bewonderd en bevestigd worden… indien niet dan word je afgestoten (afkeurende blikken, stilte tijdens dagen en weken, minachtende woorden, na overdreven charme komt woede en narcistische razernij soms uit het niets). Partner of kind worden steeds meer gedwongen in een onderpositie… voor hem/haar geldt: ik boven, jij eronder.
Normale communicatie is niet mogelijk. Zijn prooien zijn meestal heel empathische vrouwen of mannen. Narcisten willen zich de eigenschappen van de andere eigen maken, als dit niet lukt dan maakt hij de andere kapot, het slachtoffer komt in een draaikolk terecht. Zodra het vertrouwen is gewonnen, na de ‘roze wolk’ fase, wordt het een heen en weer gezeul tussen aantrekken en afstoten, wat heel verwarrend is voor het slachtoffer. Uiteindelijk wordt redelijke communicatie onmogelijk. Van een narcist krijg je nooit een gemeende sorry. Het slachtoffer van een narcist geraakt geïsoleerd door manipulaties die leiden naar sociale isolatie, ze zitten vast in zijn/haar web, proberen zich aan te passen, lopen op eieren. Het slachtoffer voelt alles wat de narcist voor zichzelf verdooft…
De eerste stap naar verbetering is de rode draad en de stoornissen door de destructieve relatie inzien… slachtoffers worden gegijzeld (Stockholmsyndroom). De tweede stap: inzien wat het meest traumatische is en wat er bij u van binnen gebeurt… je kan beslissen om erin mee te gaan, je emotioneel af te blokken en via coaching eventueel tot goede inzichten komen zodat je de wonden kan afdekken… soms is psychotherapie nodig als de diepe wonden niet goed werden ontsmet.

‘Zelf denken en samen leven’, vond ik een mooie verwoording voor het blijven samenleven met een narcist.

We kregen nog een nuttige link mee: https://verdwenenzelf.org/

 

Reacties zijn gesloten.