Dinsdag, 23 januari 2024

Dinsdag, 23 januari 2024

Vanmiddag een interessante voordracht en presentatie bijgewoond in Kinepolis. UGent prof. dr. Sarah Verhulst had het over ‘Het hoorapparaat van de toekomst’ (org. Actueel Denken en Leven Brugge).

We kwamen meer te weten over de interdisciplinaire benadering om geluidscodering te bestuderen in het normale en aangetaste auditieve systeem. Fysiologische methoden (op EEG gebaseerde technieken voor precisiediagnostiek van gehoorschade) met computermodellering van het auditieve perifere om te onderzoeken hoe verschillende aspecten van perifeer gehoorverlies (cochleaire synaptopathie/verborgen gehoorverlies en verlies van buitenste haarcellen) met elkaar interageren en de perceptie van geluid beïnvloeden. Onder de indruk van de geavanceerde benadering en inspanningen – via AI ook – voor gehoorherstel van een steeds ouder wordende samenleving en onze aan lawaai blootgestelde jeugd.

Aangezien ik door gehoorverlies recentelijk ook een hoorapparaat draag en er heel tevreden over ben in normale omstandigheden… enkel in lawaaierige omgevingen vormt het nog een probleem om gesprekken te volgen.  Een doorbraak in het onderzoek om het omgevingsgeluid uit een hoortoestel te filteren zou heerlijk zijn en ik was aangenaam verrast dat wetenschappers zich daar momenteel op focussen met al hun kennis en expertise, waarbij AI ook een belangrijke rol speelt.

En om dit allemaal te laten bezinken na het lange stilzitten, later op de avond nog een pittig loopke gaan doen in de regen met mijn loopvriendinnen, waarbij een hoortoestel gelukkig nog niet nodig is om de leuke gesprekken te volgen.

It was a nice and instructive day! Dankbaar.

Reacties zijn gesloten.