Vrijdag, 26 januari 2024

Vrijdag, 26 januari 2024

Op de facebookpagina van Eric Rinckhout las ik:

‘Vorige zaterdag ging de tentoonstelling ‘Ensor en Sortie’ open. In CAPS Gallery Oostende, vlak naast het Kursaal.

Galeriehouder Paul Poelmans en ikzelf als curator hebben er onze schouders onder gezet.

18 hedendaagse kunstenaars gaan in dialoog met James Ensor. Van Ensor tonen we een vroege druk van zijn ets ‘Les péchés capitaux dominés par la mort’ uit 1904. Voorts hebben we de fine fleur van de Belgische kunst samengebracht: Luc Tuymans, Nadia Naveau, Fred Bervoets, Jan Van Imschoot, Guillaume Bijl, Nick Andrews, Koen Broucke, Walter Swennen, Carole Vanderlinden, Vaast Colson, William Ludwig Lutgens, Kati Heck, Peggy Wauters, Yves Beaumont, Werner Mannaers, Philippe Vandenberg en Guy Slabbinck.

Een primeur is de nooit eerder getoonde persiflage van Ronald De Preter op Ensors ‘Intrede van Christus in Brussel’: in 1988 voltooide hij zijn schilderij met de koppen van talrijke toenmalige betrokken politici, die de verkoop van ‘De Intrede’ aan het Getty Museum in Los Angeles niet hebben verhinderd.  Een karikatuur in pure Ensor-traditie.

‘Ensor en Sortie’ loopt tot en met 25 februari. Elke vrij-, zaterdag- een zondag van 14 tot 18 uur. Welkom!’

Bij nader onderzoek vond ik ook nog een mooi persartikel 17 hedendaagse kunstenaars exposeren in Galerie Caps met Ensor als inspiratiebron van de hand van journalist Marc Loy in de Krant van West-Vlaanderen van 19 januari 2024.

Weerom een fiere mama natuurlijk!

 

Reacties zijn gesloten.