woensdag, 29 juli 2020

woensdag, 29 juli 2020

We zijn een maand verder… er waren enkele versoepelingen, niet iedereen hield zich aan de opgelegde maatregelen… en de gevolgen laten zich nu voelen. De cijfers liegen er niet om:
Cijfers België, covid-19, dd 29 juli 2020 (Bron: De Standaard) Op 27 juli volgden dan ook een reeks nieuwe maatregelen om de tweede golf van de pandemie in te dijken. Een eerste greep uit de maatregelen:

  • Tot nu was de sociale bubbel voor elk individu beperkt tot 15 personen per week. Vanaf woensdag worden dat dezelfde 5 personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Die 5 personen zijn mensen bovenop het gezin met wie we dus nauwe contacten mogen hebben, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd moet worden gerespecteerd.
  • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
  • Evenementen die een groot publiek trekken moeten strikt beperkt blijven tot een maximum van 100 personen binnen en 200 personen buiten, waarbij verplicht een mondmasker moet worden gedragen. Het kan ook alleen op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en -protocollen strikt worden nageleefd.
  • Telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contact tussen collega’s te vermijden.
  • De regels die eerder golden in winkels, nl. je boodschappen alléén doen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft) gedurende maximum 30 minuten (behalve op afspraak), worden weer van kracht.
  • De contactopsporing zal worden versterkt in bepaalde specifieke situaties waarin het risico op een epidemie groter is omdat individuen “actief aanwezig” zijn, d.w.z. in beweging. Op deze plaatsen worden ook contactgegevens opgevraagd, zoals in wellnesscentra en bij sportlessen. Een volledige lijst van de betrokken plaatsen zal in het ministerieel besluit worden gepubliceerd. Zij zullen aan dezelfde verplichtingen worden onderworpen als de horecasector.
  • Bovenstaande maatregelen gelden tot eind augustus.
  • Iedere burgemeester kan bijkomende maatregelen opleggen als daar noodzaak toe is.
  • Voor de stad Antwerpen komen aparte maatregelen, omdat de toestand daar heel onrustwekkend is. Vanaf vandaag wordt de avondklok er ingevoerd, die zal gelden tussen 23.30 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends.

Ondertussen stond de tijd in ons gezin ook niet stil en genoten we van enkele welkome versoepelingen… regelmatige joggingpartijen op veilige afstand met de loopvrienden, quality-time met onze bubbels in het vernieuwde en uiterst veilige Center Parcs Park De Haan, gastronomisch genieten links en rechts, strand en zee, site seeing van de mooi afgewerkte nieuwe praktijk ‘Ruimte – Groene Vallei’ van Wim, aansluitend lekker vegetarisch etentje met veel zorg bereid door Annelies, TeJo-onthaalfunctie nu en dan,  gidsbeurt Oostkerke (kerk, kasteel, tuinen) (weerom piekfijn georganiseerd door het Willemsfonds Brugge)…
En vandaag is onze Romi weer home, sweet home, na een negendaags scoutskamp… benieuwd hoe dat verlopen is. Voor Nikki, was het eerste vijfdaagse scoutskamp alvast een mega-meevaller…

Vandaag toevallig gespot… online artikel in ‘Goed Gevoel’ van 25 juli 2020, met Wims visie over: ‘Echte venten huilen niet’ en andere vooroordelen over mannen doorprikt.  (by journaliste Lynn Guillaume).

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.