zondag, 14 april 2019

zondag, 14 april 2019

Vanmorgen gegidst bezoek in Black Swan Gallery (Langerei 24, Brugge) aan de bevreemdende tentoonstelling ‘Where the forgotten is stored’ (org. Willemsfonds).
Na een introductie door Kristoff Tillieu volgde de rondleiding by kunstenaar Yves Velter himself.

Het was deugddoend om even stil te staan, tot rust te komen, te mijmeren, ondergedompeld te worden in een wereld vol symboliek & poëzie, zonder ruis… prachtige tentoonstelling!
Yves Velter werkt rond diverse visuele codes – een soort beeldend alfabet – en maakt gebruik van verschillende materialen (o.a. rode bolletjes, de nooit verstuurde brieven van zijn autistische tante Trees, gaatjeskarton, spiegels, foto’s, sleutels, licht).

Wat Yves Velter intrigeert is wat wij veronachtzamen, niet zien, niet van bewust zijn. Een zoektocht om gevoelens te vatten, eindelijk te gaan begrijpen.

In de verschillende zalen, worden telkens weer andere sferen opgeroepen en komt een andere code van zijn werk naar boven, zo krijg je een soort leidraad om zijn werk beter te begrijpen. Dominante vraag: ‘Waar bewaart ons geheugen onze herinneringen?’ Schijnbaar uitgewiste stukken geheugen, herinneringen uit het verleden hebben invloed op onze vaardigheden, gewoontes, gedragingen, angsten & verlangens.

Na de rondleiding het mooie boek ‘Beïnvloeiingen‘ aangekocht en laten dedicaceren. Voor een aparte schilder, hoort een aparte, mooie plaats voor het boek in mijn bibliotheekkast.

 

Reacties zijn gesloten.