dinsdag, 8 januari 2019

dinsdag, 8 januari 2019

Weinig tijd om stil te staan bij de tijd die voortholt en impressies neer te pennen.  Na de nieuwjaarsdrukte en wat vrijwilligerswerk een interessante presentatie meegepikt van Jan Balliauw rond ‘Poetin en het Westen – Spanningen en Confrontaties’.

Kort samengevat a.d.h.v. mijn summiere notities:
Van 2000 tot 2004 was er een redelijke goede samenwerking met het Westen; van 2004 tot 2008 kwam er een groeiend scepticisme over het Westen na de kleurenrevoluties (Georgië, Oekraïne). Van nov. 2013 tot februari 2014 – crisis na de Maidanopstand in Oekraïne. Maart 2014: Annexatie Krim. Mei 2014 tot nu: oorlog in Oost-Oekraïne. 17 juli 2014 – neerschieten vlucht MH17.

De hybride oorlogsvoering

Geen koude oorlog, wel hybride oorlogsvoering. Rusland kan geen open militaire confrontatie aan met het Westen. Low cost: alles is te ontkennen – Russische militairen heimelijk inzetten – Desinformatie: cyberactiviteiten, fake news, ‘zout strooien in de wonden van onze democratie’ – controverse aanmoedigen – zowel voor- als tegenstanders bestoken – twijfel zaaien (valse nieuwsberichten verspreiden).
Sept. 2015 tot nu – Assertief Rusland – de Russische interventie in Syrië – wijziging strategische balans in Syrië, Westen buitenspel gezet; Rusland toont modern militair materieel aan de buitenwereld. Reactie van het Westen: grondige bijsturing NAVO. Gevoel van onveiligheid in Oost-Europa. Trump & Poetin: De euforie in Rusland is voorbij.

Russische economie

Fundamentele problemen: economie sterk afhankelijk van olie en gas; geen rechtstaat; sancties verscherpen problemen; reserves drogen op. Populariteit Poetin: economische crisis 2015 tastte populariteit niet aan; flinke deuk gekregen door invoering pensioenhervorming; pas herverkozen, nog aan de macht tot 2024.

Europa en Rusland

EU zal meer moeten instaan voor eigen veiligheid; Rusland is het grootste buurland van de EU; Noodzaak aan strategie voor relatie met Rusland.
Uitgangspunten strategie: EU en Rusland hebben elkaar nodig; Rusland moet hogere prioriteit krijgen binnen EU-structuren; investeren in kennis over Rusland; Rusland is maar deels Europees; Nood aan mechanismen voor crisisbeheersing; Bescherming tegen dreigingen uit Rusland.

 

Reacties zijn gesloten.