Vrijdag, 16 maart – zondag, 18 maart 2018

Vrijdag, 16 maart – zondag, 18 maart 2018

Ondanks een stevige verkoudheid met prikkelhoest, un weekend tout au long de l’Ourthe…

Terwijl Yves een interview op zijn laptop uittikt… tijd voor een kort memootje, om de herinneringen wat vast te pinnen.

Na een vlotte rit van een tweetal uren aangekomen in Houffalize.  Eerst de hongerigen spijzen…  in resto ´Bistronome, waar toevallig ook Jo De Bock, de gedreven gedelegeerd bestuurder van Vayamundo, waar we straks heen trekken.  Daarna doorgereden naar Vayamundo, wow! Zo had ik het me helemaal niet voorgesteld… imposant complex in een bosrijke streek langs de oevers van de Ourthe.

Na het inchecken valt de aandacht voor detail in het oog… de kleuren van de huisstijl zijn harmonieus verweven in het interieur.

Na het uitladen van de valiezen, tijd voor een druk op de ‘refresh-knop’… een duik in het 25m-zwembad dringt zich op. Ook de kleinkinderen zouden zich hier wel ‘jeunen’… een glijbaan, jacuzzi’s, gratis sauna.  Na een paar baantjes, 15 min. sauna… meer moet dat niet zijn, zalig! De ongemakken van de verkoudheid die me al enkele dagen belagen, ebben weg onder het weldoende effect van water en warmte. Voor herhaling vatbaar. De ongerepte boslucht vervolledigt het plaatje. Morgen wordt sneeuw voorspeld… We’ll see. Alles is hier aanwezig om er een mooie driedaagse van te maken.

In de netjes ingerichte kamer vinden we een welkompakketje met Fairtrade koffie ‘Pelican rouge’ en een kit voor het kweken van oesterzwammen… benieuwd of dit zal lukken (to be continued at home).

De dagen die erop volgen maken we enkele mooie wandelingen in een prachtige streek, wat moet dat hier nog zoveel leuker zijn in de zomer! Veel mountainbikers en fietsers, hier.

Er staat heel wat op het programma.
De zaterdagmorgen om 5.30 uur is er de officiële opening van het visseizoen (een kelk die we – nog dommelend op dat vroege uur – aan ons laten voorbijgaan).

De zaterdagmiddag trekken we het stadje in.  In ‘Le Grand Café’ geniet ik van een lekkere uiensoep en Yves van een spaghetti carbonara… we genieten van de retromuziek van de 70s, ça nous rappelle notre jeunesse.

De zaterdagavond kunnen we aanschuiven bij een gastronomisch diner,  met een speech van de immer enthousiaste Jo De Bock en o.a. de voorstelling van de ‘Vayamundo Beer of Happiness‘, een lekker bier, dat me enorm smaakt na mijn ascetische tournée minérale-periode.  We noteren en passant dat een deel van de opbrengst van de verkoop naar een goed doel gaat. Yves en ik delen de tafel met Jos Lecossois (L & L Consulting) en Jo De Bock die nu en dan tussen ons neerstrijkt. Helaas en typisch voor ’s avonds weer die hardnekkige prikkelhoest, knap lastig.

We leren o.a. dat niet minder dan 23 nationaliteiten in de organisatie werkzaam zijn en dat Vayamundo een multiculturele samenleving als een rijkdom ziet en niet als een probleem. Vayamundo heeft eveneens aandacht voor internationale solidariteit met een grote focus op het kansen geven aan de jeugd en steunt mooie projecten in Rwanda en Gambia.

Enig opzoekwerk leert me dat Vayamundo ook nog enkele nobele doelen nastreeft, waaronder onderstaande:

Tijdens de in sneeuw gehulde zondagmorgen wonen we nog een intense workshop bij voor een dertigtal reisagenten… Jo De Bock geeft een interessante presentatie rond waar Vayamundo voor staat, met nadruk op het ‘why’ van de organisatie en we maken ook kennis met Vayamundo Quillan L’Espinet (Carcassonne).  Daarna volgt nog een uiteenzetting door Maarten Janssens (Directeur Vayamundo Travel).

Het was een verfrissend weekend met voor mij de ontdekking van een fraaie Vayamundo-wereld waar ik drie dagen geleden het bestaan niet van afwist… zo zouden er meer initiatieven moeten zijn in de reiswereld, waar maatschappelijke doelen & duurzaamheid evenveel primeren als de sales, de sales, en nog eens die verrekte sales.

Na nog een lekker maal in het gezellige Vayamundo-restaurant rijden we tevreden huiswaarts… home sweet home!

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.