Zaterdag, 4 februari 2017

Zaterdag, 4 februari 2017

Samen met het Willemsfonds een uiterst interessant geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘De Kunst van het Recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld’. De gids gaf een duidelijk overzicht van de evolutie van het recht doorheen de eeuwen.

Oorspronkelijk werd recht gesproken door de oudste man van het dorp onder de oudste boom… de boom stond voor het verband tussen het aardse en het hemelse (laatste oordeel, het ultieme moment van goddelijk recht). Na verloop van tijd werden rechtszaken beslecht onder het portiek van kerken, met bovenaan gebeeldhouwde taferelen van het hemelse en het laatste oordeel. De geblinddoekte vrouwe justitia staat voor rechtvaardigheid in oordeel, zonder rekening te houden met de rijkdom of armoede van de beklaagden. Sommige taferelen op de middeleeuwse schilderijen associeer ik meteen met de huidige barbaarse praktijken van IS… onthoofdingen, waterboarding, etc. De geschiedenis herhaalt zich in andere delen van de wereld en hopelijk komt er – na al de huidige beroeringen – een tijd van vrede en sereniteit…

Topstuk het schilderij ‘Het oordeel van Cambyses’ van Gerard David (1494), waarin een corrupte rechter op bevel van de Perzische koning Cambyses II levend gevild werd.  Een gruwelijk werk dat in de rechtszaal van het Brugse Stadhuis pronkte, om rechters ervan te weerhouden zich te laten omkopen.

Na afloop een pittig nieuw biertje gedronken in de ‘Bourgogne des Flandres’ samen met Daniëlle Konings van Vief-Brugge…  de sfeer daar was er zo gezellig dat we er ook nog een hartig hapje hebben verorberd, alles overgoten door een ‘Bruinen Os’…terwijl een leuke babbel met een Engels koppel met als thema’s de Brexit, president Trump, Michèle Obama (die volgens de Engelse dame de eerste vrouwelijke president zal worden – we’ll see what the future brings)… en daar gaan dan ook mijn goede voornemens voor de ‘tournée minérale’ van deze maand.

 

 

Reacties zijn gesloten.