Zondag, 23 augustus 2020

Zondag, 23 augustus 2020

Blij dat we hebben kunnen deelnemen aan de eerste culturele activiteit van het Willemsfonds Brugge in De Brug na de lockdown. Alles piekfijn voorbereid door de organisatie, beperkte groep rekening houdend met de beschikbare ruimte, binnenkomen met mondkapje, op veilige afstand van elkaar… na het passeren van de registratiebalie kregen we midden vooraan een plaats toegewezen.

Na de zoals altijd vlotte intro, verwelkoming en toelichting van de toekomstige activiteiten (onder voorbehoud) door Katrien Dotselaere, introduceerde Francis Moeykens de spreekster, filosofe Alicja Gescinska (www.gescinska.com).

Het werd een interessante presentatie met als titel ‘De ander kan gelijk hebben’, een boeiend pleidooi voor de nood aan meer empathie, luisterbereidheid, soepelheid… Verruimend! In a nutshell…  Even stilstaan bij vragen als: Hoe open van geest ben ik? Hoeveel vrienden, kennissen heb ik waarmee ik echt van mening verschil? Wij omringen ons inderdaad graag met gelijkgestemden, maar eigenlijk is dat saai… Lees ik enkel boeken van mensen waarmee ik zeker akkoord ga, die denken zoals ik? If you only read what other people read, you will only be able to think what other people think. Kennis komt dialogisch tot stand… input van boeken, dialoog, gesprekken… brengen nieuwe perspectieven, kennis. Hiervoor heb je openheid nodig. We denken allemaal dat we open van geest zijn. Waarom denkt iemand zoals hij denkt?

Wat me bijbleef… ‘People often say, with pride, I’m not interested in politics. They might as well say, I’m not interested in my standard of living, my health, my job, my rights, my freedoms, my future or any future… If we mean to keep any control over our world and lives, we must be interested in politics (Martha Gellhorn).

Na afloop kocht ik het boek ‘Intussen komen mensen om’ en liet het dedicaceren… het boek ‘De verovering van de vrijheid – Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan’ dat ik van Ann kreeg ligt op de nachttafel op de stapel bij de mustreads in the near future.

Nog veel 2sees ook op: https://www.gescinska.com/televisie/

Een boeiende, enthousiaste filosofe die onze blik op de wereld weer eens wat verruimde!

Daarna volgde een heerlijke end of summer BBQ in de Peloeze, waar het heerlijk toeven was in aangenaam gezelschap (https://www.facebook.com/Peloeze-104135461349420).

Reacties zijn gesloten.