Mijn nieuwsjes

Donderdag, 21 januari 2021

Donderdag, 21 januari 2021

Een Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus woedt ondertussen in onze contreien en het is nu zaak om de verspreiding ervan in te perken. Twee scholen werden in lockdown geplaatst en het bezoek in enkele woonzorgcentra en ziekenhuizen werd tijdelijk opgeschort. In Engeland en Spanje stijgen de besmettingen… De Krokusvakantie wordt hier voor het secundair onderwijs voorafgegaan door een week online lesgeven. In de ons omringende landen komen stringentere maatregelen zoals o.a. het verplicht dragen van een professioneel FFP2-masker op het openbaar vervoer en in winkels. De vaccinaties zijn volop bezig in ons land…

De eindejaarsfeesten en nieuwjaarsbijeenkomsten werden ‘on hold’ gezet tot in betere tijden. Het wordt wachten om met heel de familie samen rond de tafel te zitten tot iedereen gevaccineerd is.
De woensdagnamiddagen worden gewijd aan het onthaal bij TeJo, de donderdagmorgen online MT-les bij het SNT.

Tijdens het vorige weekend kregen we het bezoek van Mr. Snow! Sneeuwpret: een welkome afwisseling in deze coronatijd. Guy & Ilse en de kids trokken naar de Ardennen, en wij genoten van één dagje sneeuw in Brugge.

Gisterenavond heeft Joe Biden de eed gezworen als 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Een nieuwe, frisse, hoopgevende wind van verbondenheid waait weer door Amerika! Blij dat ik de ceremonie heb kunnen volgen.

Verder nog tätig & busy in huis en outside… o.a. deelname aan online Zoomvergadering van de Apple Senioren, die nog altijd actief zijn in deze coronatijd, begeleiding & opleiding van mijn nieuwe TeJo-onthaalcollega op woensdag, vanavond Microsoft Teams meeting met onze TeJo-thuisonthaalpermanentiegroep.

De dagen beginnen al wat te lengen… de zwermen spreeuwen verzamelen ’s avonds en overnachten weer in de bamboe van onze tuin en trekken er ’s morgens gezamenlijk weer op uit naar andere oorden. De merels genieten van de halve appel die we iedere dag voor hen in de tuin klaarleggen… we genieten van het gekwetter van onze vedervrienden en vandaag schijnt de zon weer, wat een lentegevoel geeft. Volgende week weer permanentie thuis voor TeJo, veel jongeren hebben het extra zwaar. Gelukkig is er een gemotiveerd team vrijwilligers-therapeuten dat bereid is om nu meer dan een extra tandje bij te steken.

Vorig jaar, rond die tijd, was er nog geen sprake van wat covid-19, zou aanrichten… we hielden in dit weekend van januari 2020 een warme familiereünie met de familie van mijn broer… ik hoor ons kleinkind Romi nog bangelijk opmerken –  na het zien van het nieuws over China en Italië –  in december 2019:  ‘het virus zal ook bij ons komen, je zal zien‘… waarop wij geruststellend antwoordden, ‘maar neen, Romi, dat komt niet tot bij ons‘… We beseffen nu pas hoe alles plots kan omslaan, ook door zo’n klein en nietig virusje van ca 0,1 micrometer.

Daarom enjoy every day, zelfs in deze coronatijd!

Zaterdag, 19 december 2020

Zaterdag, 19 december 2020

Samen met moemoe, de mama van Ilse, een mooie dag beleefd. Eerst bezoek aan de tentoonstelling ‘Pro Luce Nobilis Sum’ (4 tot 31 december 2020) in Gallery Zwart Huis in Brussel (Rivoli Building #20) en tevens kennisgemaakt met de enthousiaste gallery director Elke Helbig. Onder de indruk van de weerom fraaie schilderijen van onze zoon Guy… een prachtige mix van inspiratie en meesterschap. Blij dat we het schilderij ter hommage van Ensor (Pro luce nobilis sum, 2020, olie op doek, 220×180 cm), toch eens hebben kunnen aanschouwen voor het zijn intrek zal nemen bij een fervente kunstliefhebber. Een mooi werk!

Daarna richting Brugge, op naar Black Swan Gallery in Brugge, voorlaatste dag van de tentoonstelling ‘Me, Myself and I’, waar we onder de vlotte en deskundige leiding van Kristoff Tillieu  doorheen de boeiende expo geloodst werden van zelfportretten en indringende portretten van een naaste van een 20-tal kunstenaars. Frappant hoe de kunstenaars dit thema vanuit hun eigen invalshoek via verschillende media tot uitdrukking hebben gebracht. De twee werken van Guy kwamen er goed tot hun recht. It was a beautiful day!  Blij dat we dit nog hebben kunnen meepikken in deze nare coronatijden.

 

Donderdag, 17 december 2020

Donderdag, 17 december 2020

Ik las vanmorgen in De Standaard: ‘Het begon zowat een jaar geleden met één besmetting in het Chinese Wuhan, ondertussen heeft het sars-CoV-2-virus de hele wereld in zijn greep. Al meer dan 1,6 miljoen mensen bezweken, meer dan 74 miljoen mensen raakten (officieel) al besmet. Gehoopt wordt dat de vaccins uitkomst brengen’.
Het wordt sowieso een kerst in mineur als je het vergelijkt met andere jaren… ook de hectische, maar leuke voorafperiode rond de cadeautjesjacht missen we. Die jacht verloopt nu vooral online,  zonder kerstsfeer. We hebben besloten om kerst met heel de familie te vieren eenmaal het vaccin er is… dus next year. Het zou de eerste maal zijn dat we geen ‘echte’ kerstboom in huis zouden halen, maar gisteren belde mijn nieuwe TeJo-collega mij op met de melding dat door de lockdown van alle niet-essentiële winkels in Holland, kerstbomen gratis te krijg waren en ze er een, indien gewenst, wel wilde brengen naar ons. Zo lief, wat een leuke, onverwachte verrassing! Straks zetten we de kerstboom op een voetstuk en zal hij in alle pracht en praal stralen in onze living. Blij hiermee, nu hebben we weer kerstsfeer in huis zoals destijds.

Er is veel gebeurd de laatste weken, ook heel druk nu en dan met thuispermanentie voor TeJo-Brugge, die ik samen met nog twee andere onthaalmedewerkers waarneem. Heel veel jongeren hebben het nu moeilijk door de lockdown, er zijn blijkbaar ellenlange wachtlijsten voor psychologische ondersteuning… gelukkig hebben we heel flexibele en bereidwillige vrijwilligers-therapeuten die buiten hun vaste schema’s therapie aanbieden en wat soelaas kunnen brengen in deze coronatijd.

Vorige week een aanrijding gehad. Een gehaaste dame wou snel haar kinderen ophalen van school en botste in achteruit vanop haar oprit vooraan tegen de rechterflank van mijn auto. Takelwagen naar Sint-Denijs-Westrem, vervangwagen, geloop verzekering, garage, expert, etc. Hopelijk krijg ik snel mijn auto terug en valt er niets meer te bespeuren van dit eng moment. Ook onze Nikki was erg geschrokken van het hele voorval.

We hadden ook gezellige tussendoortjes… een warm Sinterklaas-intermezzo op veilige Corona-afstand bij Guy & Ilse met onze kleinkinderen, ’s namiddags gevolgd door een lange wandeling met Ann en Hans in de ongerepte natuur van de Merelbeekse meersen… en ook van het VLIZ kreeg ik een leuke Sinterklaasattentie via de reguliere post, hartverwarmend dat de collega’s nog eens aan je denken eenmaal je out of the picture bent.

Laatste WordPress-les van dit semester… wat gaat de tijd snel.

Donderdag, 3 december 2020

Donderdag, 3 december 2020

We zitten nog altijd in lockdownmodus… de niet noodzakelijke winkels en musea mogen weer hun deuren openen sedert dinsdag… Kerstmis zullen we maar met één extern knuffelcontact mogen vieren. Niet evident, als je drie kinderen hebt, schoondochters, schoonzoon, twee kleinkinderen. We vinden er wel iets op om het toch op een warme manier familiaal, al is het dan maar digitaal, samen te vieren. Dinsdag alvast led-lichtjes gekocht om onze gevel een wat feestelijker look te geven in deze donkere tijden, als blijk van steun ook t.a.v. de vele zorgkundigen die het allerbeste van zichzelf geven om de vele coronapatiënten zo goed als mogelijk te verzorgen. Ook de Sinterklaasboodschappen gedaan, die we zondag, in coronaveilige omstandigheden met veel plezier zullen gaan afleveren aan onze oogappels.

De covid-19-cijfers beginnen af te zwakken, maar we zijn er nog lang niet. In De Standaard van vandaag lezen we: ‘In Wallonië halveert het aantal nieuwe besmettingen nu elke tien dagen, in Vlaanderen elke twintig. Al zijn er ook aanwijzingen dat meer Waalse gevallen onopgemerkt blijven.

Bron: De Standaard, 3 december 2020, p.11.

Tegen eind januari zouden 300.000 Belgen gevaccineerd moeten zijn… Lang niet iedereen zal echter gevaccineerd de zomer ingaan, nadien moeten nog zeker 4 mio Belgen een prik krijgen.

Ook in de USA is de toestand zorgwekkend:
covid-19 - USA - twitter - Björn Soenens - 12 december 2020Ondertussen gaat het leven hier verder en proberen we er het beste van te maken. Tuin- en huisklussen, de donderdagmorgen online cursus via Microsoft Teams bij het SNT Brugge, volgende week online onthaalpermanentie voor TeJo Brugge.

De groepstentoonstelling ‘Me, Myself, and I’ (Black Swan Gallery) waaraan Guy vóór de lockdown deelnam en door de lockdown onderbroken werd wordt nu verdergezet tot 20 december…

Heropening tentoonstelling 'Me, Myself and I' (Black Swan Gallery)

En een nieuwe expo is alweer in de pipeline en start vrijdag, 5 december, in Brussel, in Galerie Zwart Huis.
Benieuwd!

EXPO Guy Slabbinck — Pro Luce Nobilis Sum (Galerie Zwart Huis)

En ook bij onze Wim staat de wereld niet stil in deze lockdowntijd… Ik lees net op Wims facebookpagina:

‘Op dinsdag 8 december om 21u45 zendt Telefacts een reportage uit over Seksuologische hulpverlening. Deze reportage kwam tot stand met medewerking van Wim Slabbinck (lid VVS) en Chloé De Bie – Klinisch Seksuoloog – Klinisch Psycholoog (bestuurslid VVS).’

En op 21 november verscheen in De Morgen een reportage ‘Leven zonder seks‘ van de hand van Stijn De Wandeleer (illustraties:  Charlotte Dumortier)…

 

 

Zondag, 18 oktober – zondag, 8 november 2020

Zondag, 18 oktober – zondag, 8 november 2020

Zondag, 18 oktober – zondag, 8 november 2020

Manlief voelt zich lamlendig, …korte droge hoest nu en dan. Veiligheidshalve besluit ik om apart te slapen en zoveel mogelijk afstand te houden, ontsmetten, etc. Na een week en veel aandringen stemt Yves eindelijk toe om naar de dokter te gaan en zich te laten testen op maandag, 26 oktober.

Op dinsdag, 27 oktober, op Wims verjaardag, valt dan het verdict: covid-19 is op bezoek. We moeten beiden in quarantaine. In huis gelden van dan af strikte afstandsregels, wat niet altijd in dank wordt aanvaard door manlief… Hij moét zijn masker aanhouden als we in dezelfde ruimte zitten. Ik ventileer om de haverklap de ruimtes waar we samen zitten (alle deuren en vensters open), handen ontsmetten, vaat en was apart, 2x dag toilet ontsmetten, aparte handdoeken, etc.
Wat volgt is een nachtmerrie: een hele week nukkige, aanhoudende droge hoest ’s nachts, waardoor slapen onmogelijk is. Medicatie: siroop Balsoclase Dextromethorphan (3 x 2 eetlepels / dag) en Paracodine (1 voor slapen gaan). Overdag is Yves een lusteloze zombie, absoluut geen eetlust, lamlendig, ellendig.

Donderdag, 29 oktober, de dokter opgebeld met relaas toestand en vraag hoe het verder moet, Yves heeft een heel slechte dag. De dokter adviseert om vooral alert te blijven voor zuurstoftekort.

Vrijdag, 30 oktober, vooravond: na mijn aandringen om toch iets te eten na al die dagen vasten: walgen, overgeven. Toch een eerste nacht, bijna hoestvrij.

Zaterdag, 31 oktober, bezoek van ons Ann, blij! Ann heeft een mooie bos bloemen, thee ‘Adem’ (Pan’s kruideninfusie), Bronchimelhoning, etherische olie ter verstuiving (met Eucalyptus radiata, ravintsara, rozemarijn, kamfer, balsemspar, pepermunt) en zuurstofmeter mee. Wat bijgepraat tijdens de wandeling naar het kerkhof, bloemen gelegd aan het graf van marraintje.
Yves: slechte nacht, hele nacht opgebleven door het vele hoesten.

Zondag, 1 november: weinig eetlust, nog veel hoesten (zuurstof 94). ’s Avonds portaalbezoek aan de deur van Guy & Ilse en de kids na bezoek aan de groepstentoonstelling ‘Me, Myself, and I’ (17 okt-15 nov.), waaraan Guy deelnam,  in de Black Swan Gallery. Laatste dag vandaag, jammer dat ook nu weer covid-19 roet in het strooit … morgen tweede lockdown.  Verschillende winkels moeten de deuren sluiten, telewerken is verplicht waar mogelijk en ook het aantal contacten in private kring wordt teruggeschroefd. De nieuwe regels gelden tot 13 december. Op die manier moet het aantal besmettingen drastisch naar beneden, zodat ziekenhuizen en personeel weer ademruimte krijgen.

Maandag 2 november: nog veel hoesten ’s nachts, (zuurstof 96), om 5 uur opgestaan omdat het te erg werd. Overdag niet veel hoest, eetlust nog niet optimaal. De dokter opgebeld en relaas gedaan van de toestand. De dokter adviseert om de medicatie stop te zetten en schrijft Flutiform 2 x /dag voor en zal ook een voorschrift klaarmaken voor CT-scan longen. Yves wil voor de CT-scan nog drietal dagen wachten.

Donderdag, 5 november, hoestbuien veel verminderd, deze nacht maar één keer hoesten, zuurstof 96. Overdag is eetlust weer optimaal. Ik mag uit quarantaine, oef!

Vrijdag, 6 november, boswandeling met Yves gemaakt in de buurt.

Zondag, 8 november, mooie strandwandeling gemaakt met Yves in De Haan… het leven heeft weer zin, de zon schijnt weer in ons leven. Dit ook dankzij de nauwgezette opvolging van onze huisdokter.

Maandag, 9 november, samen naar de dokter, Yves voelt zich veel beter. Dokter adviseert om nog 10 dagen afstand te houden om besmettingsgevaar te beperken.

Het doemscenario van een opname in het ziekenhuis lijkt van de baan. Yves heeft er weer zin in, wandelt 2x per dag, aansterken nu.

Gelukkig kreeg het virus me niet te pakken… zal 10 dagen nog heel voorzichtig zijn, en afstand houden, afstand houden… en ventileren, ontsmetten.

Het gevoel er niet alleen voor te staan in deze donkere dagen deed deugd… Naast enkele vrienden die op de hoogte waren, informeerde onze kroost dagelijks naar de toestand van hun vader.

Lichtpuntje in deze duistere dagen, een mooie reportage, van de hand van Frederic De Meyer, in The Art Couch #6, 2020, ‘Een schilderij is als een horizon – een bezoek aan Guy Slabbinck‘ .
Blij hiermee, ook voor kunstenaars zijn het immers nare tijden…

 

Me, Myself and I
Groepstentoonstelling ‘Black Swan Gallery’ (17.10.2020 – 15.11.2020)
Donderdag, 8 oktober 2020

Donderdag, 8 oktober 2020

Alhoewel onze loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme in april 2020 jammer genoeg niet is kunnen doorgaan door de covid-19 pandemie hebben wij, dankzij de gezamenlijke financiële steun van onze sponsors, toch twee goede doelen kunnen steunen.

Op 8 oktober 2020 werden cheques van 700 euro voor het goede doel uitgereikt aan twee binnenlandse organisaties, nl.:

het centrum voor jeugdzorg De Kantel vzw

het Trefpunt Verstandelijke Handicap – STAN – afdeling Brugge

Door de onzekere evolutie van de pandemie zien we ons genoodzaakt om ook editie 2021 on hold te zetten en over te hevelen naar 2022.

Al onze pijlen zijn nu gericht op een supereditie in 2022… we zijn vastbesloten om er een groots sportief lopersfeest van te maken met veel media-aandacht.

Damme-Brugge-Damme - Goede Doelen 2020

vrijdag, 25 september 2020

vrijdag, 25 september 2020

In deze covid-19 tijden weer eens, mits handen ontsmetten, social distancing en mondkapjes samen met poëzielovers genoten van de aparte poëzie, humor en personages – bedeesde zeepzieder, necrofiele tegelleggers, ontslagen kraanmachinist – van Delphine Lecompte, de muzikale intermezzo’s en de zielenroerselen van manlief, mooi gebracht door ons Ann.

Weerom piekfijn georganiseerd door het Willemsfonds Brugge. Thanks!

zondag, 30 augustus – dinsdag, 1 september 2020

zondag, 30 augustus – dinsdag, 1 september 2020

Leuke filosofische wandeling doorheen Brugge zondagmorgen in de gietende regen o.l.v. gids Tom (org. Willemsfonds). Kwamen aan bod: een waaier van klassiekers, mystici, scholastiekers, wijsgeren, humanisten en theologen… gebouwen, plaatsen, borstbeelden, gezegden… o.a. Maurits Sabbe, begijnen, Katharen, Albigenzen, Zeus, Leda, Prometheus, Pegasus, Luther, Calvijn, Erasmus, Thomas More, Juan Luis Vives, Marcus Laurinus, Simon Stevin). Verrijkend! Genoten. We zijn weer een beetje wijzer 🙂. Thx Tom!(https://tomskijk.com/…/brugge-en-filosofie-hebben-die…/)

In de namiddag richting Gent… genoten van een lekkere taart met Ilse en de kleinkinderen. Guy was helaas niet van de partij: laatste dag van de Artivirals  groepstentoonstelling in het Maaltebruggekasteel. Als compensatie had Guy de knusse en warme sauna voor ons klaargezet. Heerlijk! Van genoten met dat regenweer!
Na deze mooie, gezellige en leerrijke dag – én dankzij de sauna ook helemaal herbrond – terug huiswaarts!

1 september 2020: back to school!

 

Zondag, 23 augustus 2020

Zondag, 23 augustus 2020

Blij dat we hebben kunnen deelnemen aan de eerste culturele activiteit van het Willemsfonds Brugge in De Brug na de lockdown. Alles piekfijn voorbereid door de organisatie, beperkte groep rekening houdend met de beschikbare ruimte, binnenkomen met mondkapje, op veilige afstand van elkaar… na het passeren van de registratiebalie kregen we midden vooraan een plaats toegewezen.

Na de zoals altijd vlotte intro, verwelkoming en toelichting van de toekomstige activiteiten (onder voorbehoud) door Katrien Dotselaere, introduceerde Francis Moeykens de spreekster, filosofe Alicja Gescinska (www.gescinska.com).

Het werd een interessante presentatie met als titel ‘De ander kan gelijk hebben’, een boeiend pleidooi voor de nood aan meer empathie, luisterbereidheid, soepelheid… Verruimend! In a nutshell…  Even stilstaan bij vragen als: Hoe open van geest ben ik? Hoeveel vrienden, kennissen heb ik waarmee ik echt van mening verschil? Wij omringen ons inderdaad graag met gelijkgestemden, maar eigenlijk is dat saai… Lees ik enkel boeken van mensen waarmee ik zeker akkoord ga, die denken zoals ik? If you only read what other people read, you will only be able to think what other people think. Kennis komt dialogisch tot stand… input van boeken, dialoog, gesprekken… brengen nieuwe perspectieven, kennis. Hiervoor heb je openheid nodig. We denken allemaal dat we open van geest zijn. Waarom denkt iemand zoals hij denkt?

Wat me bijbleef… ‘People often say, with pride, I’m not interested in politics. They might as well say, I’m not interested in my standard of living, my health, my job, my rights, my freedoms, my future or any future… If we mean to keep any control over our world and lives, we must be interested in politics (Martha Gellhorn).

Na afloop kocht ik het boek ‘Intussen komen mensen om’ en liet het dedicaceren… het boek ‘De verovering van de vrijheid – Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan’ dat ik van Ann kreeg ligt op de nachttafel op de stapel bij de mustreads in the near future.

Nog veel 2sees ook op: https://www.gescinska.com/televisie/

Een boeiende, enthousiaste filosofe die onze blik op de wereld weer eens wat verruimde!

Daarna volgde een heerlijke end of summer BBQ in de Peloeze, waar het heerlijk toeven was in aangenaam gezelschap (https://www.facebook.com/Peloeze-104135461349420).