Mijn nieuwsjes

zaterdag, 16 oktober 2021

zaterdag, 16 oktober 2021

Hasta siempre, Rey Cabrera

Ruim 100 muziekliefhebbers in het algemeen en Cuba-adepten in het bijzonder waren zaterdag ll. present in De Brug, waar in een organisatie van  Willemsfondsafdelingen Brugge en Brugs Ommeland Rey Cabrera y Sus Amigos de avond kwamen opvrolijken met la musica Cubana.
Deze 78-jarige kranige Cubaanse rasmuzikant, afkomstig uit Santiago de Cuba, speelde tijdens zijn indrukwekkende loopbaan vrijwel met alle grootheden van de legendarische Buena Vista Social Club.
De zo kenmerkende Cubaanse sfeer zat er vanaf de eerste tonen van het 7-koppige orkest, onmiddellijk in en gedurende het ruim twee uur durende concert verdrongen de meeste enthousiastelingen zich als het ware op de dansvloer.
Rey Cabrera, die in Brussel woont en er in het huwelijk trad met een Belgische, blijft nieuwe muziek schrijven en treedt nog steeds overal in Europa op. Normaliter moest hij reeds vroeger te Brugge te bewonderen zijn geweest, maar covid-19 stak hier tot tweemaal toe stokken in de wielen.
Het fel gesmaakte concert werd met een Cubaanse evergreen afgesloten, nl. ‘Hasta siempre, comandante’, wat bij enkele concertgangers terecht de bedenking ‘Hasta siempre, Rey Cabera Y Sus Amigos’ uitlokte.
Genoten van begin tot eind.

zaterdag, 9 oktober 2021

zaterdag, 9 oktober 2021

Op 9 oktober 1978 verliet Jacques Brel onze planeet… maar op 9 oktober 2021 was Jacques eventjes weer onder ons. In een loods in Zeebrugge, aan de voet van de legendarische zeilboot Askoy bezorgde lookalike Arnaud Askoy ons nu en dan kippenvelmomenten… een daverend optreden! Blij dat we erbij konden zijn!
Vorige zomer al, op uitnodiging van de gebroeders Wittevrongel, een bezoekje gebracht aan de Askoy II, waarvan de restauratie nu praktisch achter de rug is en die nu door minister Matthias Diependaele als ‘varend erfgoed’ zal erkend worden.
Brel trok ermee naar de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië, en verkocht het schip in 1976. Het jacht lag meer dan tien jaar te verkommeren onder de zee in Nieuw-Zeeland. De broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge lieten de boot opgraven en startten hun ambitieus restauratieproject samen met een groep vrijwilligers. De broers kenden Brel ook persoonlijk: ‘Hij bestelde zeilen bij ons, en we deelden samen de liefde voor de zee.’

Zondag, 3 oktober 2021

Zondag, 3 oktober 2021

Na de gidsbeurt van de Triënnale Brugge van gisteren, die door TeJo Brugge werd georganiseerd voor de vrijwilligers… na een verstuikte (hopelijk niet gebroken kleine teen na een flinke stoot tegen de tafel), een vaag griepgevoel in de buik, liet ik verstek gaan op de uitnodiging van ons Ann voor het feestelijk gebeuren naar aanleiding van de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd Poëzie van A tot Z 2021.

Ons Ann kreeg een eervolle vermelding onder de vele inzendingen voor onderstaand mooi gedicht:
Ann Slabbinck

Maandag, 25 september 2021

Maandag, 25 september 2021

Prachtig weer en na een lekker maal op het terras van De Lieve in Damme, op voorstel en uitnodiging van Charlotte & Guy – die we beter hebben leren kennen in de Auvergne – een plons gemaakt in de zalige natuur van de Bonemhoeve.
Op de website lezen we dat de historiek van de site teruggaat tot de 13de eeuw, op een terp ligt en volledig omringd is door water, een restant van het voormalige krekengebied.

In 2005 werd de restauratie van de hoeve, de tuin en het landschap errond (16 ha) aangevat. Landschapsarchitect, Erik Dhont ging de uitdaging aan om een vernieuwende hedendaagse visie te implementeren met respect voor de intimiteit en de historiek van de hoeve en het omringende polderlandschap. Deze werken worden sinds 2012 verdergezet door Gijsbert Smid die het domein volledig ecologisch beheert.

Ter hoogte van een zalig geurende serre met fleurige rondfladderende vlinders, plotse ontmoeting en immer leuke babbel met Lara Taveirne, die hier even op adem kwam komen na een fikse fietstocht met zoon Samuel. Haar nieuwe roman ‘Pluto‘ is af en wordt in oktober voorgesteld, benieuwd!

Een boomgaard, een groentetuin, hooiweides met graspaden, struwelen met oude rozen, prachtige bomen, poelen, een zwemvijver, met aanpalend een sauna. Wat moet het heerlijk herbronnend zijn om hier bij valavond te genieten van een sauna op deze verkwikkende natuursite!

We bewonderen slenterend ook de hedendaagse kunst (Gormley, Houseago, Wurm, Richard Long …) die in het landschap werd geïntegreerd.

Helaas hebben we geen tijd meer om de pergola van haagbeuk die zich opent naar het landschap te bewonderen… is voor een volgende keer.

Tussen de lunch en de wandeling vlug even de trappen opgelopen van het stadhuis op het marktplein… na de strenge coronatijd heeft de horeca een deel van de markt ingepalmd met tafeltjes en stoelen… het wordt een uitdaging om onze loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme, die op de planning staat voor zondag, 24 april 2022, nu op een nóg beperktere te ruimte te organiseren.

It was a wonderful day with nice people! Genoten van begin tot eind!

Zaterdag, 18 september 2021

Zaterdag, 18 september 2021

Gisteren VLIZ-ledendag 2021! Momenteel al 890 leden! Deugddoend om weer in de frisse en warme VLIZ-sfeer te duiken en enkele ex-collega’s en bekenden terug te zien na de vele beperkingen van de coronatijd. Onder de indruk van wat weerom allemaal gerealiseerd werd, de vele nationale en internationale toekomstplannen en de schitterende multifunctionele InnovOcean Campus in aanbouw.

zaterdag, 12 september 2021

zaterdag, 12 september 2021

Gisteren stond de tentoonstelling [‘kaməra] (11-26 september 2021) in De Plaats (Deinze) op het programma, met als leitmotiv ‘Katelijne De Corte tekent, Ann Slabbinck schrijft’. Een symbiose van beeld en taal. Samen hertekenen en herschrijven Katelijne en Ann een werk[kamər]. Zij passen aan, voegen toe en verwijderen objecten tot een comfortabele denk- en werkruimte. De weg tekent zich zichtbaar van een denken tot iets afgewerkt, waarbij Ann een poëtisch antwoord biedt op de tekeningen van Katelijne. Mooi werk!

Het werd een aangename avond, met enkele fijne, kunstminnende mensen, afgerond met een glaasje wijn en interessante, soms pittige, discussie rond het al dan niet weghalen van de beelden van Jan Fabre (recente visie De Singel [weghalen]  vs. SMAK [bewust laten staan]).
Benieuwd wat de visie zal zijn van het Paleis rond het keverplafond in het koninklijk paleis…

Daarna, samen metgenoten van een heerlijke spaghetti in Bruschetta Mia (Markt 16, Deinze). Supperlekker, aangename sfeer en topbediening! We komen zeker eens terug!

zaterdag, 11 september 2021

zaterdag, 11 september 2021

Hij is weer voorbij die mooie zomer… heel wat uitstappen gedaan en daar heeft deze blog erg onder geleden. Een van de hoogtepunten was onze reis naar ‘Les Meilleroux’ in de Auvergne waar Guy in de toekomst zijn atelier wil uitbouwen. We spendeerden er een fantastische week en ons vakantiealbum wacht nog op finalisering… is voor rainy days.

Ondertussen staat de tijd niet stil… voorbije zaterdag, 4 september, was er de opening van de tentoonstelling ‘Acqua e Terra‘ in The Bruges Art Institute waar Guy en Roel Vandermeren in de Wunderkammer van  Jan Frederik De Cock exposeren.

  • Vers van de pers een mooi artikel dit weekend in de Krant van West-Vlaanderen van de hand van journalist Stefan Vankerkhoven, waarin Guy benadrukt dat het leven van een kunstenaar ook niet altijd over rozen loopt.
  • Donderdag een weerom mooie recensie van Johan Debruyne op Facebook… (zie onderaan).

En last but not least… September is hectic as usual: vanavond is de opening gepland van de tentoonstelling ‘kamera‘ in Deinze met artistiek werk & poëzie van Katelijne De Corte & ons Ann… Benieuwd!

Om het in het West-Vlams te zeggen: we zien natuurlijk weer ‘preus lik fjirtig’, m.a.w. zo fier als een pauw!

Vrijdag, 10 september 2021

Vrijdag, 10 september 2021

Vanmorgen begrafenis bijgewoond van de moeder van een lid van ons organisatiecomité Damme-Brugge-Damme, daarna vliegensvlug de lekkere lunch – met liefde klaargemaakt door manlief – verorberd en riebedebie vertrokken naar onze eerste vergadering van de Apple Senioren Brugge in LDC De Garve na een lange Covid-19-onderbreking! Een verademing om mekaar weer in levende lijve terug te zien na de voorbije virtuele Zoomsessies.

Interessant en boeiend van begin tot eind, met dank aan onze voorzitter, Viviane! Er werden achteraf ook enkele voorstellen geformuleerd om de vergaderingen te ‘pimpen’ en het interactieve karakter voor een grotere groep in de toekomst te behouden… Hoe interactiever, hoe prettiger!

Ondertussen ziet de toestand er, wat de covid-19 pandemie betreft, er in België als volgt uit (Bron: De Standaard). Zolang de ic-units in de ziekenhuizen niet overbelast geraken, zullen we kunnen genieten van de versoepelingen.

We keep our fingers crossed dat we het virusje uiteindelijk zullen ‘klein’ krijgen!
Cijfers Covid-19 (België, dd 9 september 2021) - Bron: De Standaard

Maandag, 12 juli 2021

Maandag, 12 juli 2021

Vanmorgen aangenaam verrast door het programma  ‘De Zomer van 2021‘ op Radio 1.

Wim was er immers te gast en had als centraal thema instrumentale muziek gekozen. Het werd mooie radio, mede dankzij de supervlotte en empathische Evert Venema. Ook de inbreng en wisselwerking met de luisteraars was top.

Het was voor ons genieten van begin tot eind… van de gesprekken, de muziek, en de vele herinneringen die erdoor opborrelden, waaronder het drumstel dat destijds helaas niet altijd geapprecieerd werd door de buren.
De tijd van Quioui, de Waxdolls,… de optredens, de sfeer. Time goes by so fast…

Via deze link kunnen we nog even nagenieten indien gewenst.

 

Vrijdag, 2 juli – 4 juli 2021 – Relaas van drie dagen citytrip Gent

Vrijdag, 2 juli – 4 juli 2021 – Relaas van drie dagen citytrip Gent

vrijdag, 2 juli 2021

Om 9 uur vertrokken met de vlam in de pijp richting Citytrip Gent. Na een stop voor een persmoment ter hoogte van de Bijlokesite, genoten van een lekkere lunch in open lucht in het STAM. Een heerlijke plek om even te verpozen in aangenaam gezelschap. Daarna richting Ghent River hotel aan de Leie, in de Waaistraat. We hebben geluk, nog één parkeerplaatsje vrij op het Edward Anseeleplein. Het onthaal in het hotel is oké en we krijgen kamer 119 toegewezen, ietwat klein, maar netjes en het is ten slotte maar voor één nacht.

Na het uitladen, maken we een eerste wandeling in de buurt en gaan op zoek naar de Burgstraat waar vanavond een uitgebreid diner op ons wacht in Bodo resto. We genieten van de jeugdige sfeer alom. Gent is een bruisende, kleurrijke, jeugdige stad en nu kan ik er helemaal inkomen waarom onze kroost na hun studententijd er is blijven hangen.

Het diner in Bodo resto is meegevallen. Vlotte vriendelijke bediening, leuke sfeer en het eten is er lekker… Op het Bodo-terras genoten van het spotten van de soms heel excentrieke Gentenaars… Om 21.00 uur weer in het hotel, net op tijd terug voor de EK-match België-Italië, die jammer genoeg niet in het voordeel uitliep van onze rode duivels.

Mijn plan was om vanavond de uitvoerige rapporten van Romi en Nikki te lezen, die Ilse me via WhatsApp had doorgestuurd… maar na deze drukke dag en de bad news of the losing Red Devils ben ik met bril aan in slaap gevallen… is voor morgen.

Zaterdag, 3 juli 2021

Na een fantastisch en uitgebreid ontbijt in het Ghent River Hotel de vele mogelijkheden bekeken van onze Citycard en online tickets besteld. Onze auto verhuisd naar de parking op de Vrijdagmarkt… Plaats 126. Daarna de tram genomen richting Sint-Pietersplein, met als bestemming de Sint-Pietersabdij voor de tentoonstelling rond de fotocollectie van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

Waar is de tijd dat we hier Anns eerste studentenkot met uitzicht op het plein onder handen genomen hebben… De muren van een blauw kleurtje voorzien met de contrasterende gele gordijnen.

Na de corona- en andere instructies van de zeer nauwgezette blonde suppoost… geen sprake van dus om foto’s te nemen! Zou het niet aangedurfd hebben… krijgen we via tekst, foto’s en afsluitende film een mooi beeld van Kahlo’s leven en dromen, haar fysisch en ook psychisch lijden, haar huwelijksleven en open relatie, haar kunst, haar minnaars en vriendenkring. Definitely een mustsee voor iedere kunstminnaar.

’s Middags terug richting Burgstraat waar in de prachtige zaak Epiphany’s Kitchen een vegetarische lunch op ons wacht. Het interieur is er prachtig en een kiekje waard. Achteraf kregen we te horen dat Epiphany de dochter is van modeontwerpster Kaat Tilley. De obers zijn er supervriendelijk. Wij opteerden voor het vegan en glutenvrij degustatiemenu… De flowerpower (artisjok met basilicumricotta) vond ik de max!

Na dit toch wel heel volumineuze en copieuze intermezzo namen we de tram richting Museum Dr. Guislain voor de bevreemdende tentoonstelling ‘Op losse schroeven – Over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers‘.  Bij het bekijken van het overvloedige – bij wijlen erg confronterende – foto- en filmmateriaal, het lezen van de teksten… liepen nu en dan koude rillingen over ons lijf. Daarna terug richting centrum met de tram.

Ons volgend hotel werd het spiksplinternieuwe B&B hotel in de Voldersstraat en gezien de geringe parkeermogelijkheden in de buurt, besluiten we enkel het hoogstnodige mee te nemen en onze valies in de parking van de Vrijdagmarkt te laten. We worden warm onthaald door de heel bereidwillige en efficiënte receptionist die ons de nodige uitleg verschaft. En na een welkomdrankje betrekken we onze kamer 211. Ik werd direct helemaal Zen bij het aanschouwen van de kraaknette, prachtige, luchtige kamer… We hebben al veel gereisd, maar twee yogamatten, een geurkaars en een welkombrief met QR-code naar een yogasessie om helemaal te ontspannen, dat hebben we nog nooit meegemaakt… Zaaaaalig om op die manier helemaal te herbronnen!

Na een heerlijk stortbad, werden we verwacht in het Libanees restaurant Beiruti voor een diner… Een mooie trendy zaak, waar we maar liefst tien verschillende gerechten voorgeschoteld kregen door het uiterst vriendelijk personeel. A little bit too much voor ons.. Daarna avondwandeling  door Gent en nog eens genoten op de kamer van de super romantische film ‘Sleepless in Seattle’ met Meg Ryan en Tom Hanks, terwijl Yves de EK-matchen volgde op de iPad, die hier feilloos werkt. Hier moet ik Telenet zeker op wijzen… want thuis lukt dat nooit zonder haperingen… de technicus die aan huis kwam zei gewoon dat onze iPad te ‘oud’ was. Niet dus…

Zondag, 4 juli 2021

Ik was al om 6 uur wakker en heb deze nota’s uitgetikt terwijl Yves nog in dromenland vertoeft… En nu stortbad in, op de yogamat en start van de laatste dag van onze citytrip…
Gezien de weersvoorspellingen, besluiten we om vanmorgen een rondvaart van 50 minuten met gids te doen door het middeleeuwse centrum. Op onze weg naar de Graslei ter hoogte van Langemunt zijn we erg verwonderd bij het zien van een lange sliert wachtende mensen voor de ingang van Primark. Soldentijd!

De QR-codes van de CityCard worden aan de Kiosk vlot gescand en we kunnen direct aan boord gaan en na een tiental minuutjes glijden we zachtjes langs de vele imposante historische monumenten  (de beroemde drie torens, de Sint-Baafskathedraal, het Belfort, de Sint-Niklaaskerk, de oude gildehallen, het Prinsenhof, de oude Vismarkt, de nog oudere Vleeshal, de Oude Haven, etc.), dit alles rijkelijk becommentarieerd en toegelicht door onze uitstekende gids.

Na de boottocht besluiten we om het Gravensteen te bezoeken… Boven ons pakken zich ondertussen dreigende donkere wolken samen… en we zijn net binnen als de regen begint neer te plenzen.
Via de audiotour met de stem van Wouter Deprez gaan we in sneltempo – hier en daar een nummer skippend wegens niet veel tijd – op ontdekkingstocht in en rond de burcht.  Vele trappen op, evenveel trappen af, binnen, buiten  en in de gutsende regen een prachtig zicht op de stad Gent… We concluderen dat we dit zeker eens moeten overdoen op een kalmer moment met de kleinkinderen.

Gezien het weer, gezien de immer optimistische Yves zonder regenkledij, besluiten we om te schuilen in het nabije en gezellige ‘In Choc Gent‘ bij een heerlijk kopje koffie. En gezien regen en donder van geen ophouden weten besluiten we om de straat over te steken naar ”t Paradijs Van Wenemaar‘ voor de lekkere ‘mosselen natuur met frietjes’. Het restaurant is een meevaller, vriendelijke bediening, gewoon lekker!

En na de lunch is de hemel al wat opgeklaard en halen we onze stalen ros op in de parking van de Vrijdagmarkt voor onze rit huiswaarts. Home sweet home.

We genoten van deze drie dagen van begin tot eind… en het hoeft dus niet altijd ver te zijn, om leuk te zijn…